INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

egyiptom

ítélet

bíróság

megsemmisítés

Életben maradhat Murszi

InfoRádió / MTI

Megsemmisítette az egyiptomi fellebbviteli bíróság kedden a Mohamed Murszi volt államfő ellen tavaly hozott halálos ítéletet, amelyet azért róttak ki rá, mert "külföldi fegyveresek" segítségével sokadmagával kitört a börtönből a 2011-es felkelés első napjaiban.

A fellebbviteli bíróság új büntetőeljárást rendelt el a ma már betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó Murszi fegyveres szökésének ügyében.

A bíróság megsemmisítette a bűnperben halálra ítélt öt másik volt mozgalmi vezető büntetését is. Köztük van Mohamed Badíe, aki a Muzulmán Testvériség legfőbb vezetője volt. Szintén érvénytelenítették a perben a mozgalom egyes tagjaira kiszabott, összesen 21 életfogytiglani börtönbüntetést.

A 2011-es felkelés után Murszi demokratikus választásokon lett elnök, de hatalmát sorozatos tömegtüntetések után 2013-ban megdöntötte Abdel Fattáh asz-Szíszi tábornok, aki azóta az ország élén áll.

Murszi azóta börtönben van, és a tavalyi halálbüntetés mellett több perben - köztük kémkedési ügyekben - hosszú börtönbüntetéseket kapott. Ezek közül egy már végleges: októberben egy bíróság helybenhagyta 20 éves börtönbüntetését, amelyet tüntetők 2012-ben történt megölésében való bűnrészességéért kapott.

A fellebbviteli bíróság keddi döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018