eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megépíti nagy falát Trump

2-3 millió bűnügyi nyilvántartásban szereplő migráns kitoloncolását, illetve börtönbe zárását tervezi a megválasztott amerikai elnök. Donald Trump erről a voksolás óta készített első nagyinterjújában beszélt. Megismételte, felépítteti a falat a mexikói határon.

Tízezrek tüntettek a hétvégén is az Egyesült Államokban Donald Trump elnöksége ellen. A demonstrációk a múlt hét közepén kezdődtek, és azóta minden nap az utcákra vonulnak tiltakozók. A legjelentősebb tüntetések New Yorkban, Chicagóban és Los Angelesben zajlottak és zajlanak.

„Joguk van a gyülekezésre és a véleménynyilvánításra. Azonban szeretném elmondani, hogy ha fordított helyzet állt volna elő, és Trump szimpatizánsai vonultak volna az utcára, mindenki azt hajtogatná, beleértve a médiát is, hogy fogadják el az eredményt, és segítsék a békés adminisztrációváltást” - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Kellyanne Conway, a megválasztott elnök kampánymenedzsere.

Donald Trump a megválasztása óta adott első nagyinterjúban, a CBS-en vasárnap este adásba került beszélgetésben azt mondta, két-hárommillió, a bűnügyi nyilvántartásba például kábítószer-kereskedés miatt bekerült illegális bevándorlót fog börtönbe záratni vagy kitoloncolni az országból.

Megerősítette a kampányban elhangzott ígéretét, miszerint falat fog felhúzni a mexikói határon.

Hozzátette azonban, hogy lesznek olyan szakaszok, ahol ez kerítés formájában valósul meg, de a 3100 kilométer hosszú határ bizonyos részein mindenképpen a fal építése a legjobb megoldás.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Observer című baloldali vasárnapi brit lapnak írt cikkében arról értekezett, a Nyugat nemzedéknyi idő óta nem nézett szembe a jelenlegihez hasonló kihívásokkal, ezért "nem most van itt az ideje annak", hogy az Egyesült Államok hátat fordítson az atlanti szövetségnek, illetve európai szövetségeseinek.

A főtitkár elismeri, hogy jelenleg az Egyesült Államok fedezi a NATO teljes védelmi költségvetésének 70 százalékát, és jogosan igényli a terhek igazságosabb elosztását. Jelzi azonban, hogy két éve, a walesi csúcson a tagországok mindegyike ígéretet tett a védelmi kiadások növelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×