INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

bevándorlás

horvátország

illegális

migráció

Horvátország nem engedi be a szerb határon várakozó illegális bevándorlókat

InfoRádió / MTI

Horvátország megvédi határait az illegálisan érkező bevándorlókkal és áruval szemben - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Vlaho Orepic belügyminiszter vasárnap a kelet-szlavóniai Tovarnikban.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik a határ szerbiai oldalán, Sid város térségében várakoznak, a miniszter azt válaszolta, hogy a sidi befogadóállomásra szállítják őket.

Még pénteken gyalog indult el a horvát határ felé mintegy száz migráns Belgrádból, a főként férfiakból álló csoport tagjainak többsége Afganisztánból és Pakisztánból származik, ezért gazdasági bevándorlóknak minősülnek. Nem ez az első alkalom, hogy a Szerbiában rekedt migránsok gyalog indulnak útnak az Európai Unió felé. Július közepén, valamint október elején szintén így indult el a Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy nagyobb csoportja a szerb fővárosból a magyar határ felé, azonban mindkét alkalommal egy nap után feladták útjukat.

A mostani menetelők közül szombaton néhányan orvosi segítséget kértek, mások feladták a gyaloglást és visszatértek a szerb fővárosba. Többségük azonban vasárnap délelőtt megérkezett a horvát-szerbiai határra, és körülbelül 200 méterre a határtól várják, hogy beengedjék őket Horvátországba. A migránsok kijelentették: addig ottmaradnak, amíg nem nyitják meg a határt előttük. Elmondásuk szerint Olaszországba és Franciaországba akarnak menni. A határ átlépésében szerb rendőrök akadályozták meg őket, akik azt is felajánlották számukra, hogy elszállítják őket valamelyik szerbiai befogadóközpontba.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018