eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Horvátország nem engedi be a szerb határon várakozó illegális bevándorlókat

Horvátország megvédi határait az illegálisan érkező bevándorlókkal és áruval szemben - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Vlaho Orepic belügyminiszter vasárnap a kelet-szlavóniai Tovarnikban.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik a határ szerbiai oldalán, Sid város térségében várakoznak, a miniszter azt válaszolta, hogy a sidi befogadóállomásra szállítják őket.

Még pénteken gyalog indult el a horvát határ felé mintegy száz migráns Belgrádból, a főként férfiakból álló csoport tagjainak többsége Afganisztánból és Pakisztánból származik, ezért gazdasági bevándorlóknak minősülnek. Nem ez az első alkalom, hogy a Szerbiában rekedt migránsok gyalog indulnak útnak az Európai Unió felé. Július közepén, valamint október elején szintén így indult el a Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy nagyobb csoportja a szerb fővárosból a magyar határ felé, azonban mindkét alkalommal egy nap után feladták útjukat.

A mostani menetelők közül szombaton néhányan orvosi segítséget kértek, mások feladták a gyaloglást és visszatértek a szerb fővárosba. Többségük azonban vasárnap délelőtt megérkezett a horvát-szerbiai határra, és körülbelül 200 méterre a határtól várják, hogy beengedjék őket Horvátországba. A migránsok kijelentették: addig ottmaradnak, amíg nem nyitják meg a határt előttük. Elmondásuk szerint Olaszországba és Franciaországba akarnak menni. A határ átlépésében szerb rendőrök akadályozták meg őket, akik azt is felajánlották számukra, hogy elszállítják őket valamelyik szerbiai befogadóközpontba.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×