eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rutinos rókákat vehet maga mellé Trump

Donald Trump keddi megválasztását követően elkezdődtek a találgatások, hogy kik lehetnek január végén felálló kormányának tagjai.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója nem az egyes szakterületek vezetőit, hanem a mögöttük álló, a valódi döntéseket előkészítő csapat összetételét tartja fontosnak. Ugrósdy Márton szerint nagy kérdés lesz a megválasztott elnök és a republikánus párti kongresszusi képviselők közötti együttműködés.

„A külpolitikában ez különösen érdekes lesz. Az első kérdés, hogy ki lesz a külügyminiszter. Leginkább Newt Gingrich neve forog közszájon, aki valószínűleg Georgián kívül Washingtonban járt még életében. A republikánus pártban a külpolitikai elit, Colin Powell-lel az élen, kijelentette, hogy Hillary Clintonra fog szavazni. Kérdés, hogy végül a fizetés és a karrier, vagy az elvek lesznek a fontosabbak” - fejtette ki a szakértő.

Ugrósdy Márton hozzátette: a kampányban elmondottak alapján a pénzügyi kormányzatba a Wall Streetről kerülhetnek be emberek.

Horváth Gábor külpolitikai újságíró a védelempolitikai és igazságügyi terület lehetséges vezetői között John Bolton volt ENSZ-nagykövetet, Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját, Jeff Session szenátort és Rudy Guilianit, egykori New York-i polgármestert említette.

„Az elitcsere nem úgy néz ki, hogy Trump hoz magával a privát szférából fiatal, magasan kvalifikált, már bizonyított topmenedzsert, hanem vissza kell nyúlnia a Reagen- és Bush-elnökség idejére” - emelte ki az újságíró.

Magyarics Tamás egyetemi docens nem kívánt találgatni a Trump-adminisztráció összetételét illetően.

A szakértők egyetértettek abban, hogy Donald Trumpnak az első elnöki évében kell véghez vinni terveit, utána már nehezebb lesz, ugyanis kongresszusi és szenátusi választások lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×