INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

ukrajna

bankszámla

viktor janukovics

Több mint egymilliárd dollárt spájzoltak be Janukovicsék

InfoRádió / MTI

Több mint egymilliárd dollár van az ukrán állami Oscsadbankban a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics exállamfő és volt miniszterelnöke, Mikola Azarov számláin - hozta nyilvánosságra pénteken a lb.ua hírportálnak adott interjújában a pénzintézet elnöke.

Andrij Pisnij leszögezte, hogy a banktitok miatt részleteket nem árulhat el. Szavai szerint annyit közölhet, hogy több mint 1,15 milliárd dollár van a jelenleg Oroszországban tartózkodó két volt vezető számláin részben készpénzben, részben pedig értékpapírok formájában.

Az ukrán pénzügyi felügyelet még 2014 júniusában 42 vállalatról állapította meg, hogy kapcsolatba hozhatók az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések nyomán 2014 februárjában leváltott oroszbarát exelnökkel. Ezek közül 19 vállalat számláin összesen 1,5 milliárd dollárt zároltak.

Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök - aki 2014 februárja és 2016 áprilisa között töltötte be a kormányfői posztot - több ízben sürgette, hogy a zárolt összegeket az állam mihamarabb kobozza el, és építse be az ország költségvetésébe. Ez azonban csak azután válik lehetségessé, ha a kijevi parlament elfogadja az elkobzásokról szóló törvényt, amelyet új változatban a kormány idén szeptemberben terjesztett a törvényhozás elé.

Volodimir Hrojszman jelenlegi miniszterelnök szintén több ízben figyelmeztetett arra, hogy a törvény elfogadásának elhúzódása miatt ezek az összegek "eltűnhetnek", és örökre elvész a lehetőség az ország javára történő felhasználásuknak.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018