eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zavargások lehetnek az amerikai elnökválasztás után

Egy Bostonban élő magyar közgazdász zavargásokra számít a jövő heti amerikai elnökválasztást követően, bárkit is válasszanak meg az Egyesült Államok elnökének. Felcsuti Balázs az InfoRádiónak azt mondta: muszáj megújulnia a nyugati típusú liberális kapitalizmusnak.

Az iraki és az afganisztáni háború, amelyek eladósították az országot, a különböző szabadkereskedelmi megállapodások vagy a globalizáció miatt a munkahelyek megszűnése – néhány dolog azon szempontok közül, amelyek miatt az amerikaiak csalódtak a washingtoni politikában. Legalábbis ezt mondta az InfoRádiónak az az Egyesült Államokban élő közgazdász, aki szerint érezhető az ott élők egyre fokozódó pesszimizmusa.

„Ha az emberek egyre frusztráltabbak, akkor hajlamosak mást okolni a bajaikért. És ezek a fajta hibáztatások most éppen a mexikóiakat célozzák, szeptember 11-e után pedig a muszlimellenes üzenetek szaporodtak meg. Sajnos ez egyre inkább táptalajra talál Amerikában. Azt kell, hogy mondjam, hogy ebben a republikánus párt vastagon benne van. Ez nemcsak Trumpról szól, hanem már generációk óta ezek a fajta burkolt üzenetek elhangzanak. Egyre inkább a fehér többség – ami egyre kevésbé fehér többség, mert a demográfia elmozdul a latinok, a feketék, a bevándorlók felé –, ami a republikánus párt bázisát adja, egyre inkább úgy érzi, hogy kicsúszik a lába alól a talaj, és elveszítik az országukat. Ezt az érzést lovagolja meg Trump, illetve a republikánus párt is” - fogalmazott a közgazdász.

Felcsuti Balázs szerint Amerikát is elérte az a populizmus, amely már régóta jelen van Európában.

„A kérdés az, hogy a nyugati típusú liberális kapitalizmus, és benne Amerika meg tud-e újulni. Azt hiszem, hogy muszáj megújulnia, mert ez így nem mehet tovább. Attól tartok, hogy bárki is lesz az elnök, olyan helyzet teremtődhet, amiben destabilizálódik az ország, esetleg zavargások várhatóak. Nyilván ha Trumpot választják meg, akkor az illegális bevándorlók, a muszlimok nem fogják ölbe tett kézzel várni, hogy kirakják őket az országból vagy bezárják előttük a kapukat. Ez a dolog nem folytatódhat tovább, pontosabban folytatódhat, de ez lefelé megy” - véli Felcsuti Balázs.

Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét november 8-án, azaz jövő kedden választják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×