eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Törökországnak fogytán a türelme"

Amennyiben Törökország állampolgárai számára nem biztosít rövidesen vízummentességet az Európai Unió, Ankara még év vége előtt felmondja a Brüsszellel tavasszal kötött menekültügyi megállapodást - hangsúlyozta a török külügyminiszter a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

"Fogytán a türelmünk" - figyelmeztetett Mevlüt Cavusoglu, hozzátéve, hogy a napokban várják az EU válaszát.

"Ha nem jön válasz, felmondjuk a megállapodást" - szögezte le.

A török miniszter elmondta, hogy országa reagált a Brüsszel által megfogalmazott követelményekre, és megoldási javaslatokat tett, a terrorellenes jogszabályain azonban nem változtathat, e téren nincs lehetőség engedményekre.

"Mi tartjuk magunkat az EU-val kötött egyezményhez, és azt várjuk, hogy Európa ugyanezt tegye. Ha ez nem így lesz, ezen a téren felfüggesztjük megállapodásunkat az unióval" - jelentette ki. Az azt firtató kérdésre, hogy ez meddig fog megtörténni, a török külügyminiszter azt felelte: "Nem várunk év végéig. Tulajdonképpen az október végét mondtuk (határidőnek)".

Az Európai Unió vízumkönnyítést helyezett kilátásba Ankarának, ennek előfeltételéül azonban a vitatott török terrorellenes törvénykezés megváltoztatását szabta. A török vezetésnek többen azt vetik a szemére, hogy ezeket a jogszabályokat a politikai ellenzék és egyes újságírók elhallgattatására használja fel.

A Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi paktum értelmében a Görögországba illegálisan beutazó migránsokat automatikusan visszatoloncolják Törökországba, amennyiben nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet a görög hatóságoknak. Április 4. óta minden visszaküldött szíriai menekült után beutazhat legálisan Törökországból az EU-ba egy másik szíriai. A megállapodás keretében azonban eddig mindössze néhány száz embert toloncoltak vissza Törökországba.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×