eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Randalíroztak a távozó migránsok Calais-ban

Mintegy harminc sátort és viskót felgyújtottak távozó migránsok szerdára virradó éjjel a francia-brit határ francia oldalán a harmadik napja felszámolás alatt álló calais-i sátortáborban.

A szándékos gyújtogatások miatt felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, mintegy kétszáz migránst pedig át kellett helyezni a tábortól nyugatra egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe - közölte Pas-de-Calais megye prefektúrája.

A telep különböző pontjain éjfél és fél négy óra között ütött ki tűz több tucat sátorban a közigazgatási hatóság szóvivője szerint.

"Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk" - hangsúlyozta a szóvivő. "A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését" - tette hozzá.

A prefektúra azt is jelezte, hogy számítottak a jelenségre, miután a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor is a távozók egy része felgyújtotta a sátrát. Emiatt előzetesen tűzoltókat irányítottak a táborba, a segélyszervezetek pedig előre poroltókat osztottak szét a migránsok között, akiknek egy része maga is beállt a tűzoltók közé tüzet oltani, más migránsok viszont kavicsokkal dobálták meg a hatósági embereket.

Patrick Visser-Bourdon rendőrfelügyelő elmondta, hogy 150-200 - elsősorban afgán és szíriai - migránst kellett a felgyújtott területről evakuálni, köztük tucatnyi kiskorú gyereket, őket a segélyszervezetek és egy ápolónő helyezte biztonságba.

Harmadik napja folytatódik a telep kiürítése, ahonnan busszal szállítják át az önként távozókat kisebb csoportokban Franciaország távolabbi befogadó központjaiba, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket. A kiürített sátrak és viskók lebontását kedden megkezdték a hatóságok.

A hatóságok szerdán is mintegy negyven buszt bocsátanak a migránsok rendelkezésére, az első járatok reggel megindultak az átmeneti szálláshelyekre.

"Ami most történik Calais-ban, az Franciaország szép arca. Humanitárius akció folyik, amely tekintettel van a háború elől menekülő és menedéket kérő férfiakra és nőkre, s amely akciót határozottan hajtjuk végre" - mondta szerdán Manuel Valls miniszterelnök.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint kedd estig valamivel több mint 4 ezer ember hagyta el önként a telepet, amely a Nagy-Britanniába távozni szándékozók gyűjtőhelyévé vált az elmúlt időszakban.

A "dzsungelként" elhíresült nyomortelepen a kiürítés előtti hétvégén mintegy hat-nyolc ezer ember volt, főleg Afganisztánból, Szudánból, Eritreából érkezettek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×