eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Clintonhoz pártoltak a fiatalok

A fiatal amerikai választópolgárok körében egyre népesebb a Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet támogatók tábora, ami főleg azzal magyarázható, hogy sokan nem látnak más választási lehetőséget - derül ki a GenForward intézet legújabb közvélemény-kutatásából.

Az AP amerikai hírügynökség által kedden ismertetett felmérés szerint Clintonhoz az utóbbi időben elsősorban a fehér fiatalok közül pártolták át sokan, akiknek már 35 százaléka a volt külügyminisztert támogatja, míg riválisát, Donald Trump republikánus párti elnökjelöltet csak 22 százalékuk, holott egy hónappal ezelőtt még nagyjából döntetlen volt az állás. A fiatal feketék, ázsiai származásúak és spanyol ajkúak esetében továbbra is tartja korábbi előnyét Clinton.

Összességében a 18 és 30 év közötti amerikai választópolgárok 60 százaléka támogatja Clintont, és mindössze 19 százalékuk Trumpot, míg a libertáriánus elnökjelölt, Gary Johnson 12 százalékos, a zöld párti Jill Stein pedig 6 százalékos támogatottságot élvez.

"Bárcsak másra szavazhatnék, valaki olyanra, aki mögé 100 százalékig oda tudok állni" - mondta az amerikai hírügynökségnek a 30 éves Liane Golightly monroe-i pedagógus, aki korábban a republikánus John Kasich ohiói kormányzót támogatta. Mint megjegyezte, csak azért voksol Clintonra, mert nem veszi be a gyomra a "gyerekes" Donald Trumpot.

A GenForward kutatásából az is kiderül, hogy az utóbbi időben nőtt a fekete fiatalok szavazási kedve, és a korábbi, szeptemberben mért 39 százalék után már 49 százalékuk mondta azt, hogy novemberben elmegy voksolni. A fehér fiataloknak nem sokkal több mint a fele, míg a spanyol ajkú és ázsiai származású fiataloknak nagyjából 40 százaléka mondta biztosra, hogy az urnákhoz járul.

A közvélemény-kutatás eredményéből megállapítható az is, hogy Trump nőkkel szembeni viselkedése sokat rontott a republikánus politikus megítélésén a fiatalok körében, miközben Clinton jelöltségének nem ártott, hogy riválisa támogatóinak nagy részét "egy rakás szerencsétlenségnek" nevezte.

A felmérés szerint a fiatal szavazók 45 százaléka kedvező véleménnyel van Clintonról, míg Trump esetében ez az arány csupán 17 százalék. A Clintont kedvezőtlenül megítélők aránya mintegy 50 százalék, míg Trumpról 77 százalék vélekedik így.

A GenForward felmérése 1832, 18 és 30 év közötti felnőtt megkérdezésével készült október 1. és 14. között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×