eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

"A skót népszavazás terve nem játék"

Megerősítette Skócia miniszterelnöke az országa függetlenségéről szóló újabb népszavazás tervét, miután a brit miniszterelnökkel tárgyalt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki hétfőn az Egyesült Királyság többi nemzetének kormányfőivel együtt tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról a Downing Streeten, a megbeszélés után kijelentette: nem fogja tétlenül nézni, hogy "Skóciát beletaszítsák a Brexit szakadékába".

"Nem blöffölök vagy játszadozom vagy csupán fenyegetőzöm a függetlenségi népszavazás tervével, ez nem játék. Abszolút komolyan mondom, hogy mindent megteszek, amit csak tudok azért, hogy megvédjem Skóciát. Ha Nagy-Britannia az unió egységes belső piacáról és a vámunióból is távozna az munkahelyek és befektetések elvesztését, valamint alacsonyabb életszínvonalat jelentene Skócia lakosságának, ezért fontos, hogy az országnak legalább legyen lehetősége más utat választani" – fogalmazott a skót miniszterelnök a BBC felvételén.

A brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazáson egyébként míg országos átlagban 51,9 százalékkal győztek a kilépést pártolók, addig Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

A Downing Streeten tartott megbeszélés után azonban Theresa May brit miniszterelnök egyértelmű utalást tett arra, hogy London nem fog hozzájárulni egy újabb skót függetlenségi népszavazáshoz. May kijelentette, hogy az Egyesült Királyság "nagyszerű uniója" a múltban is az ország jólétének alapköve volt és fenntartása "a jövőben is abszolút életfontosságú lesz".

A 2014 szeptemberében rendezett skót népszavazáson, amelyet az ország Nagy-Britanniától való függetlenségéről tartottak, a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×