eur:
388.49
usd:
360.93
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A ma esti lehet a legcsúnyább vita

A közelgő amerikai elnökválasztás jelöltjei közötti harmadik s egyben utolsó televíziós vitán, szerda este a republikánus Donald Trump vendége Barack Obama jelenlegi elnök féltestvére, Malik Obama lesz.

A vitát magyar idő szerint csütörtökre virradóra a nevadai Las Vegasban tartják. A műsorvezető ezúttal a 69 éves Chris Wallace lesz, aki a Fox News, a konzervatívok kedvelt televíziójának főmunkatársa.

A vita hat témával foglalkozik majd, mindegyikre tizenöt percet szánva: a költségvetési hiánnyal és a nagy társadalmi programokkal, a bevándorlással, a gazdasággal, az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bírósággal, a nemzetközi politika legégetőbb kérdéseivel és az elnöki poszt ellátásához szükséges alkalmasság kritériumaival.

Valamennyi elemző egyetért abban, hogy Donald Trump számára ez lesz az utolsó esély, hogy a választások előtt fordítson a saját - egyre rosszabb - kilátásain. Valamennyi közvélemény-kutatás azt mutatja ugyanis, hogy Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje országszerte növeli támogatottságát, és vagy "elhúz" Donald Trump előtt, vagy fej-fej mellett halad vele, elsősorban az úgynevezett csatatérállamokban, vagyis azokban a szövetségi államokban, ahol a választók pártpreferenciája nem állandó s nem kiszámítható, hol erre, hol arra a pártra szavaznak. A csatatérállamokban egyébként Trump jelenleg egyedül Ohióban vezet.

A The Hill című - a kongresszusi politikában jártas, bennfentes - lap szerint Hillary Clinton, éppen a várható győzelme okán, valószínűleg óvatos lesz, igyekszik biztosra menni. "Clintonnak az Amerika jövőjéről kialakított saját víziójára kell összpontosítania, és el kell érnie, hogy pozitív üzenete miatt szavazzanak rá, ne pedig azért, mert ellenzik Trumpot" - idézi a The Hill Clinton kampánycsapatának névtelenséget kérő egyik tagját. Jennifer Palmieri, Clinton szóvivőnője pedig kedden délután újságíróknak azt mondta: Clintonnak "ez az utolsó lehetősége, hogy nagy, országos hallgatóság előtt fejtse ki álláspontját".

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az utolsó elnökjelölti vita lehet a leghevesebb, legszemélyeskedőbb, legcsúnyább stílusú. Donald Trump ugyanis, miután a napokban közölte, hogy "megszabadult a láncoktól", azaz nem érzi magára nézve kötelezőnek azt, hogy a Republikánus Párt nevében lépjen fel, éppen hogy a lovak közé dobhatja a gyeplőt és minden korábbinál durvábban vitázhat. "Ez lehet a mostani választás legundokabb vitája" - fogalmazott a The Hillnek Matt Mackowiak republikánus stratéga. Grant Reeher, a New York államban lévő Syracuse Egyetem politikatudományi professzora pedig arra számít, hogy Trump "valami nagyon drámai dologra készül", éppen azért, mert már nincs sok vesztenivalója. A republikánus elit - a The Wall Street Journal című lap szerint - arra számít, hogy Trump igyekszik elvonni a figyelmet a nőkkel kapcsolatos ellentmondásos ügyekről és arról, hogy a republikánus politikusok egy része távolságot tart tőle.

A republikánus elnökjelölt az elmúlt napokban bevetett néhány új témát, új üzenetet is, ám nem járt különösebb sikerrel. Felvetette, hogy korlátozni kellene a kongresszusi képviselők és szenátorok megválaszthatóságát, átmenetileg be kellene tiltani a lobbitevékenységet a törvényhozásban és a végrehajtó hatalomban dolgozóknál, felhívott az elnökjelölti vita előtt elvégzendő gyógyszertesztre, azt hangoztatva, hogy Hillary Clinton beteg, és gyógyszerekkel "pumpálták fel" a vita idejére, valamint sikertelenségét a republikánus politikusoknál azzal próbálta magyarázni, hogy Paul Ryan házelnök sem támogatja őt, de csak azért, mert a saját, jövőbeni elnökjelöltségére gondol.

"El kellene végre hitetnie, hogy ez a verseny nemcsak róla szól" - mondta a The Wall Street Journalnak Kevin Madden republikánus tanácsadó, aki négy évvel ezelőtt az akkori republikánus elnökjelölt, Mitt Romney tanácsadója volt. S hozzátette: "Clinton éppen azt akarja, hogy a mostani választás referendum legyen Trumpról és vérmérsékletéről, és valahányszor csapdát állít neki, Trump bele is sétál".

Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere azt közölte, hogy a republikánus elnökjelölt "tartja magát a vita megjelölt témáihoz".

Maga Donald Trump azonban kedden, Coloradóban kampányolva, "érdekes" vitát ígért, kampánycsapata pedig ezzel egy időben megerősítette, hogy Trump meghívta a vitára Obama elnök Kenyában élő féltestvérét, Malikot, akinek kifejezetten rossz a viszonya az elnökkel, és már korábban úgy nyilatkozott amerikai újságíróknak, hogy ő Donald Trump híve és támogatója.

Donald Trump - az ABC televízió információi szerint - a hétvégén az egyik saját golfpályáján, New Jerseyben készült a mai vitára, kampánytanácsadói és közeli munkatársa, Chris Christie New Jersey-i kormányzó társaságában. Az ABC szerint a felkészítésben részt vett Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC), a párt vezető szervének elnöke és Rudy Giuliani, New York volt polgármestere is. Hétfőn pedig Jeff Sessions alabamai szenátorral konzultált nemzetbiztonsági kérdésekről, és vele végzett gyors kérdezz-felelek gyakorlatokat.

Hillary Clinton az elmúlt három napot a chappaquai villájához közeli egyik szállodában töltötte, s tanácsadóival ott készült a vitára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×