eur:
386.89
usd:
357.27
bux:
67957.08
2024. május 23. csütörtök Dezső

Eladják Liverpool jelképét

Első alkalommal kínálják eladásra Liverpool jelképét, Nagy-Britannia egyik legismertebb épületét, a Royal Liver Buildinget.

Az épület tulajdonosa, Royal London Mutual Insurance Society 40 millió fontot (13,7 milliárd forintot) kér az 1911-ben emelt épületért, melyet a történelem során még sohasem értékesítettek. A társaság öt éve vásárolta fel a Royal Liver biztosítót.

Az épület a liverpooli kikötőnél álló, a Mersey folyóra tekintő Három Grácia épületegyüttes tagja, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Társépületei a híres hajózási társaságnak otthont adó Cunard-épület és a liverpooli kikötő épülete.

A Royal Liver Building a történelmi vagy építészeti szempontból különleges épületek országos listájának első fokozatú, vagyis rendkívüli fontosságú épületei között szerepel. Ennek megfelelően nemzeti és kulturális jelentősége miatt a legmagasabb szintű védelem illeti.

Ez volt a világ első épülete, melyet vasbeton felhasználásával építettek. 98,2 méteres magasságával 1932-ig Európa, 1961-ig pedig Nagy-Britannia legmagasabb épülete volt. Toronyórái elég nagyok ahhoz, hogy az elhaladó hajók tengerészei és utasai leolvashassák róluk az időt. A számlapok átmérője 7,6 méter, nagyobb, mint a híres londoni Big Bené. Az épület tetején álló két óriási fém madárszobor, a Liverbirdök alakját látták utolsóként emigránsok millió, amikor elhagyták a város kikötőjét, hogy Amerika felé induljanak.

"Izgatottak és nagyobb büszkék vagyunk, amiért minket bíztak meg azzal, hogy keressünk vevőt Liverpool eme valóban ikonikus jelképének. A Royal Liver Building világszerte ismert, úgy véljük, az ajánlat nagy érdeklődésre talál majd a befektetők körében mind Nagy-Britanniában, mind szerte a világon" - mondta Colin Thomasson, az eladást irányító CBRE ingatlanügynökség igazgatója.

Számos piacvezető vállalat bérel irodát az épületben, amelyben több mint 31 ezer négyzetméternyi iroda és rendezvényterem kapott helyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd hatásai. Szerdán mérsékelten estek a vezető nyugat-európai tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek mérsékelten estek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 22. 22:30
×
×
×
×