eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A német rendőrség előállította egy repülőgép utasát a berlini Tegel repülőtéren

A német rendőrség a terrorizmussal gyanúsított chemnitzi férfi utáni hajsza keretében előállította egy repülőgép utasát vasárnap a berlini Tegel repülőtéren. Az Eurowings légitársaság utasszállítójáról lekísért férfi és a körözés alatt álló 22 éves szíriai közt "bizonyos hasonlóság" állt fenn - erősítette meg a légitársaság és a német szövetségi rendőrség. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy tényleg a szíriairól van-e szó.

A német hatóságok egy vasárnap reggeli bejelentést követően "biztosra akartak menni" - fogalmazott Ivo Priebe, a szövetségi rendőrség szóvivője. A B.Z. berlini lap úgy tudja, hogy a szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatának (GSG9) egy különítménye is részt vett az akcióban. Priebe ezt ugyanakkor nem erősítette meg.

A szövetségi körözés alatt álló Dzsaber al-Bakr menekültként érkezett Németországba. A szász tartományi bűnügyi hivatal szóvivője szerint a szíriai férfi már több hónapja Németországban tartózkodik és menekültstátust is kapott.

A férfi chemnitzi lakását a német rendőrség egy nagyszabású akció keretében rohamozta meg szombaton. A lakásban a hatóságok több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak, amelyet később megsemmisítettek. A Focus Online szerint az alkotmányvédelem már jó ideje megfigyelte Bakrt, akinek körözési fényképét közzétették a hatóságok.

Legfrissebb értesülések szerint a nyomozók a feltételezett pokolgépkészítőt napok óta figyelték, viszont amikor a hatóságok le akartak csapni rá, a fiatal szíriai elmenekült. A szász tartományi bűnügyi hivatal szóvivője szerint a rendőrök figyelmeztető lövést is leadtak a gyanúsítottra szombaton.

Aznap délután három embert vettek őrizetbe. Kettejüket időközben elengedték, az egyik férfit viszont azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt és bűntársa Bakrnak. A drezdai ügyészség letartóztatási parancsot adott ki a férfi ellen vasárnap, akit társtettességgel vádolnak egy súlyos államellenes erőszakos bűncselekmény előkészítésében.

Berlinben még az előző nap megerősítették a rendőri jelenlétet. A német főváros Tegel, illetve Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak. Ugyancsak a Focus Online hírmagazin értesülései szerint Dzsaber al-Bakr feltételezhetően az egyik német repülőtér ellen akart merényletet elkövetni.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez vezetnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×