eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar ünnepi misét mutattak be a Szent Péter bazilikában

Európa csak akkor volt igazán egységes, amikor keresztény volt - mondta Angelo Comastri bíboros a Magyarok Nagyasszonya ünnepnapján a Szent Péter bazilikában bemutatott misén szombaton, Vatikánvárosban.

A misén a Máriapócsról, Kolozsvárról és Csíksomlyóról érkezett magyar zarándokok, valamint a római magyar közösség tagjai vettek részt. Október 8. a Szent Péter-bazilika altemplomában levő Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúnapja is egyben.

Angelo Comastri, a Szent Péter bazilika főpapja olasz nyelvű beszédében felidézte, hogy a bazilika magyar kápolnájában látható szoborcsoport az államalapító Szent Istvánt ábrázolja, amint éppen felajánlja koronáját Szűz Máriának, akinek oltalmába "bizalommal, alázattal és meggyőződéssel" bízta a "szeretett" magyar nemzetet. A bíboros emlékeztetett, hogy Magyarországon több mint százharminc Mária-kegyhely található. Hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a tizenkét csillagos zászlaja is Szűz Mária koronáját idézi: "Európa egyedül akkor volt igazán egységes, amikor keresztény volt" - fogalmazott a bíboros hozzátéve, hogy a kereszténység képes egyedül biztos békét és őszinte testvériséget teremteni a mai Európában is.

A Szent Péter bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál bemutatott misén Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök és Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora koncelebrált. A misén a kolozsvári Szent Cecilia kórus énekelt. A mise után Angelo Comastri vezetésével a magyar zarándokok levonultak a Magyarok Nagyasszonya-kápolnába. A Vatikánba érkezett magyar zarándokcsoportok a Ferenc pápa által meghirdetett Mária-kegyhelyek jubileumán is részt vesznek a Vatikánban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×