eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Világtörténelmi fordulópont lett ez a csendes kis tegnapi szerda!

November 4-én lép életbe a párizsi klímaegyezmény, miután szerdán az Európai Unió hét tagállama hivatalosan is bejelentette az ENSZ-nek, hogy ratifikálta a megállapodást - jelentette be Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

Az egyezmény hatályba lépésének feltétele volt, hogy az ENSZ klímaváltozás elleni keretegyezményének 55 olyan állama ratifikálja a megállapodást, amelyek együttesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás 55 százalékáért felelősek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács kedden ratifikálta a megállapodást.

Az Európai Unió részéről hét tagállamban - Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban - ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt. A gázkibocsájtás mintegy 4 százalékáért felelős hét EU-tag szerdán jelentette be hivatalosan az ENSZ-nek a ratifikálást, így a megállapodás 30 nap múlva, november 4-én, még a november 7-én kezdődő Marrákesben tartandó COP22 konferencia előtt hatályba lép.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint Farhán Hak közölte: Nepál és Kanada csatlakozásával másodszorra is meghaladták a hatályba lépéshez szükséges értékhatárt. A szóvivő szerint "ami egyszer elképzelhetetlennek tűnt, immár megállíthatatlan".

Becslések szerint megállapodást ratifikáló országok - Kanada és Nepál részvételével - a gázkibocsájtás 58,7 százalékért felelősek.

Mások mellett Barack Obama amerikai elnök is megszólalt a környezetvédelemért vívott harc sikerével kapcsolatban, történelminek nevezete a szerdai napot.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: ha a párizsi klímamegállapodásban vállaltakat a világ végigviszi, a történelem idővel fordulópontként fog emlékezni a mai (szerdai) napra.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével létrejött keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×