eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lehúzhatják a rolót a szlovák gyümölcstermesztők?

Elbocsátások és az üzemrészek bezárása - a szlovákiai gyümölcstermesztők egy része kénytelen ezekhez a nem kívánt intézkedésekhez folyamodni, mert az áprilisi fagykárok akkora veszteséget okoztak számukra. Míg Csehországban a kormány már kifizette a károsultaknak az egyszeri támogatást, addig Szlovákiában továbbra is várnak a pénzre a gazdák.

A szlovák földművelésügyi minisztérium még májusban tájékoztatott arról, hogy kártérítést kapnak azok a gyümölcstermesztők, akiknek termését tönkretette az áprilisi fagy. Arról azonban továbbra sincs információ, hogy mekkora összegű lesz a támogatás, és hogy mikor kapják azt meg a gazdák.

 A tárca szóvivője elmondta, hiányoznak azok a számadatok, amelyekből kiderülne, mekkora a kár. „A minisztérium az idei terméssel kapcsolatos adatokra vár, hogy mennyi azoknak a fáknak a száma, amelyek regenerálódni tudtak, éppen ezért a becsült károk nagysága változhat“ – fejtette ki Michal Feik szóvivő.

 A gyümölcstermesztők azonban tisztában vannak a számokkal. Számításaik szerint a károk nagyjából 16 millió euróra rúgnak, a legnagyobb veszteség az almatermesztőket érte. Marián Varga, a Szlovák Gyümölcstermesztők Uniójának elnöke szerint pozitív számadatokra várni felesleges, ha egy virág elfagyott, akkor ott már nincs minek regenerálódnia.

 A termesztőkre az elkövetkező időben jelentős kiadások várnak, hogy fáikat kellőképp meg tudják óvni a jövőben. Az óvintézkedések akár 15 ezer euróba is kerülhetnek hektáronként.

 A csehországi gazdák kártérítési folyamata már előbbre tart. Azok a cseh gyümölcstermesztők, akiknek termését tönkretette a fagy, kártérítést kapnak a kormánytól. A károk itt nagyjából 14 és fél millió eurós nagyságra rúgnak, a kormány hozzávetőleg 5 millió eurós támogatást ígér. A cseh kabinet azonban csak a közvetlen károkat téríti meg, a fagykárok elleni beruházásokat nem.

 „Ha a szlovák gyümölcstermesztők is a cseh minta szerint kapnák meg a kártérítést, éppen azoknak jutna a legkevesebb, akik a leghatékonyabban akarták megvédeni a termést” – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

 A kártérítések kifizetése már Ausztriában, Franciaországban, és Szlovéniában is megkezdődött, a szlovákiai termesztők éppen ezért most egy saját kártérítési javaslaton dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×