eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Erre ügyeljenek a Horvátországba utazók

Horvátországban a mostani hétvége az egész turistaszezon legforgalmasabbjai közé tartozik, az erős forgalom miatt péntektől vasárnapig torlódásokra kell számítani - figyelmeztetett a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata pénteken közzétett tájékoztatásában.

A Horvát Autóklub (HAK) és a horvát belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a hétvégén nagy forgalmat várnak a szakértők a közutakon, a határátkelőkön, a kompállomásokon és a kikötőkben, valamint a fontos turistacélpontoknak számító tengerparti városok környékén.

Pénteken kora délutántól erős forgalomra kell számítani minden, tenger felé vezető útvonalon, valamint az A3-as autópályán keleti irányban.

Szombaton már kora reggeltől torlódások valószínűek az A4-es autópálya Letenye és Zágráb közötti szakaszán, az A3-as zágrábi elkerülő szakaszán, valamint a tenger felé vezető A1-es (Zágráb-Split-Ploce) és A6-os (Zágráb-Rijeka) autópályán. A Sveta Helena (A4) és a Lucko (A1) fizetőkapunál a tenger felé 5 és 17 óra között várható dugó. A szárazföld belseje felé tartók 10 és 18 óra között számíthatnak torlódásokra az autópályákon és az említett fizetőkapuknál.

Hosszabb várakozás várható a Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska kompállomásoknál, valamint a zadari és a spliti kikötőkben. A nyári menetrend szerint közlekedő kompokat szükség esetén további járatokkal egészítik ki.

Vasárnap dugókra kell számítaniuk a Magyarországra hazautazóknak is. A forgalom szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között a tenger felől a szárazföld belseje felé várhatóan minden útvonalon sűrű lesz, főleg a Lucko fizetőkapunál, továbbá a Krk-sziget hídjánál és az A4-esen Zágráb-Letenye irányába. A Lucko fizetőkapu helyett a Demerje fizetőkapu használatát javasolják.

A gyorsabb átjutást segíti a fizetőkapukon az útdíj elektronikus fizetése (ENC). Ehhez egy speciális díjfizető készüléket szükséges beszerezni, amelyet az interneten keresztül Magyarországról is meg lehet rendelni. A fizetőkapuk előtt táblák mutatják, hogy mely sávokat lehet kizárólag így igénybe venni.

A Horvát Autóklub csak abban az esetben javasolja az utazást, ha az elkerülhetetlen. Ha mégis szükséges, akkor azt tanácsolják az autósoknak, hogy szombat este induljanak el, és elegendő üzemanyaggal, vízzel, étellel készüljenek fel az esetlegesen kialakuló, akár 50 kilométeres dugókra.

Címlapról ajánljuk

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×