eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hivatalosan is bocsánatot kértek Sanderstől

Hivatalosan is bocsánatot kértek Sanderstől

A Demokrata Párt Országos Bizottsága hivatalosan is bocsánatot kért, az elnökjelölt-állító konvenció megnyitásakor Bernie Sanders vermonti szenátortól azokért az elektronikus levelekért, amelyekből kiderül, hogy a pártvezetés az előválasztási kampányban az ő kárára, Hillary Clinton javára manipulálta a választási folyamatot. Ezzel együtt Bernie Sanders az egykori külügyminiszer támogatására szólított fel, csakúgy, mint Michelle Obama, az Egyesült Államok first ladyje.

A bocsánatkérő hivatalos levelet nem a párt vasárnap lemondásra kényszerített elnöke írta alá, hanem az új pártelnök, Donna Brazile, aki egyelőre ideiglenes pártelnök, és a konvenció után veszi át ténylegesen is a párt irányítását. Az új pártvezetés fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy a vitatott e-mailekben szereplő megállapítások nem tükrözik a párt által képviselt értékrendet, és azt a határozott elkötelezettséget sem, hogy a párt vezető szerve semleges maradjon bármilyen jelölési folyamatban.

A vermonti szenátor beszédét folyamatos ováció kísérte. Bernie Sanders korábbi ellenfele kampányszlogenjeivel tarkította felszólalását.

Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke. És én büszke vagyok arra, hogy ezen az esetén kiállhatok mellette.”

A konvención felszólalt a jelenlegi first lady is.

Michelle Obama azt mondta: minden reggel egy olyan házban ébredek fel, amelyet valamikor rabszolgák építettek. Aztán ránézek a lányaimra, két gyönyörű, intelligens fiatal fekete nőre, akik a kutyáikkal játszanak a Fehér Ház udvarán. És itt van Hillary Clinton. A lányaim és az ő gyerekeik számára magától értetődik, hogy egy nő az Egyesült Államok elnöke tud lenni. Szóval, nekem senki nem mondja azt, hogy ez az az ország nem nagy, mindannyiunknak szüksége van arra, hogy újra nagy legyen, mert jelenleg ez az ország a legnagyobb a Földön.”

A first lady utóbbi mondatával Donald Trump kijelentésére utalt. A republikánus elnökjelölt szerint ugyanis ő tenné ismét naggyá Amerikát.

A konvenciót a Wells Fargo bankról elnevezett csarnokban tartják, Philadelphia belvárosától viszonylag távol. A kongresszus végén várhatóan hivatalosan is megválasztják a demokraták elnökjelöltjének Hillary Clintont.

Sanders: Hillary Clintonnak kell a következő elnöknek lennie

 "Hillary Clintonnak kell az Egyesült Államok következő elnökének lennie" - szögezte le a demokrata párti elnökjelölt-állító konvenciójának első napján utolsó felszólalóként elmondott, szenvedélyes beszédében Bernie Sanders vermonti szenátor, aki a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben az egykori külügyminiszter legnagyobb vetélytársának számított.

Miután a first lady, Michelle Obama, valamint Cory Booker New Jersey-i és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor szintén nagy hatású beszédben támogatta Hillary Clinton elnökjelöltségét, Sanders azzal fordult híveihez, hogy bármelyik objektív megfigyelőnek arra a következtetésre kell jutnia, hogy elvei és vezetői képességei szerint Clintonnak kell lennie az Egyesült Államok következő elnökének.

"Megértem, hogy itt, a konvenció csarnokában és országszerte sokan vannak, akik elkeseredtek az elnökjelölési folyamat végső eredménye miatt. Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha kimondom, hogy nálam elkeseredettebb senki nem lehet, de minden támogatómnak azt mondom: remélem, rendkívül büszkék a történelmi eredményre, amelyet elértünk" - mondta a szenátor.

Ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy az őszi elnökválasztáson szerinte Clintonnak kell győznie.

"Hillary Clinton kiemelkedő elnök lesz, és én büszkén támogatom őt itt, ma este" - szögezte le a szenátor. Úgy fogalmazott: minden választás arról szól, hogy ki kapjon hatalmat az elkövetkező négy vagy nyolc évre ahhoz, hogy az amerikaiak sorsát alakíthassa.

"Az egyetlen, akiben én bízom, és akiről azt gondolom, hogy valóban megvannak a képességei, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, az Hillary Clinton" - hangsúlyozta. Hozzátette még: "Ha nem hiszitek, hogy ez a választás fontos, ha úgy vélitek, hogy kihagyhatjátok, akkor gondolkodjatok el azon, hogy Donald Trump elnökként kiket nevezne ki a legfelsőbb bíróság tagjaivá, és mit jelentene ez a polgári szabadságjogokra és országunk jövőjére nézve!"

Sanders hívei korábban bekiabálásaikkal szakították meg a Clinton elnökjelöltsége mellett érvelő többi szónokot, de a vermonti szenátor maga is küszködött, hogy megnyugtassa lázadozó híveit, akik alig akarták abbahagyni éltetését, amikor a pódiumhoz lépett, és sokan közülük könnyes szemmel hallgatták őt. Néhány híve még az ő beszéde alatt is azt skandálta, hogy "nincs még vége".

Elizabeth Warren, a demokraták úgynevezett balszárnyának egyik kiemelkedő alakja azt hangsúlyozta, hogy vagy egységesen Clinton mellett állnak ki a demokraták, vagy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Sarah Silverman színésznő például azt mondta, hogy "élvezettel" támogatja Clinton elnökjelöltségét, s azt vágta oda Sanders támogatóinak: "Nevetségesek vagytok". Al Franken minnesotai szenátor Paul Simont, az egykori Simon and Garfunkel duó egyik énekesét konferálta fel, aki előadta "Híd a zavaros víz felett" című, 1970-es nagy slágerét.

Sajtóértesülések szerint Clinton és Sanders kampányszakemberei egész délután egyeztettek a színfalak mögött arról, hogyan csillapítsák a vermonti szenátor híveinek háborgását. Sanders még beszéde előtt rövid email-üzenetet küldött az őt támogató delegátusoknak, és arra kérte őket, hogy ne kezdjenek semmiféle protestálásba, mert ezzel - mint fogalmazott - "mozgalmunkat járatják le".

Az észak-karolinai Salem-Winstonban kampányoló republikánus elnökjelölt, Donald Trump reagált a demokraták konvencióján történtekre, több Twitter-üzenetet is közzétett, és ezekben azt írta: a demokraták konvenciója totális zűrzavar, Sanders szenátor pedig "éppen most veszíti el az örökségét, mert feladta".

Hétfő este a rendőrség mintegy ötven, Sanders mellett tüntető embert állított elő Philadelphiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×