eur:
393.97
usd:
369.71
bux:
65877.61
2024. április 23. kedd Béla

Nem kap szabadságot hárommillió török közalkalmazott

Binali Yildirim török miniszterelnök határozatlan időre felfüggesztette több mint hárommillió török közalkalmazott éves szabadságát - derül ki egy hétfőn kiadott török kormányrendeletből. A múlt pénteken lezajlott puccskísérlet óta a török belügyminisztérium csaknem 9000 munkatársát menesztette országszerte - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A kormányrendelet értelmében a szabadságukat töltő tisztségviselőknek a lehető leghamarabb vissza kell térniük munkahelyükre.

Eközben a múlt pénteken lezajlott puccskísérlet után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Eddig összesen 13 ezer állami alkalmazottat függesztettek fel állásából.

Az Anadolu tájékoztatása szerint a belügyminisztérium szolgálatában álló 8777 munkatársat menesztettek, köztük 30 kormányzót és 16 jogtanácsost. Helyi médiajelentések arról számoltak be, hogy rendőrtiszteket, valamint a katonai rendészet és a parti őrség számos tisztjét is elmozdították tisztségükből.

Yildirim hétfőn úgy nyilatkozott, minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokhoz és az általa kiépített "árnyékállamhoz".

A török hatóságok eddig 7543 embert, köztük 6038 katonát, 100 rendőrt, 755 bírót és ügyészt, valamint 650 további polgári lakost vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban.

Az NTV török televízió jelentése szerint fejbe lőtték hétfőn Isztambul egyik kerületének alpolgármesterét, a török politikus állapota válságos. Az NTV tájékoztatása szerint egy ismeretlen merénylő behatolt Cemil Candas, Sisli körzet egyik vezetőjének az irodájába, és több lövést adott le.

A gazdag városrészt a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) politikusai vezetik. Sisli élén évekig Mustafa Sarigül CHP-s politikus állt, aki köztudottan a karrierjét isztambuli főpolgármesterként kezdő Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik ellenfelének számít.

Egyelőre nem tudni, hogy az incidens közvetlenül kapcsolódik-e a múlt pénteki puccskísérlethez, amelyben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×