eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődött az amerikai elnökjelölt-állító pártgyűlés

Megkezdődött az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciója hétfőn az Ohio állambeli Clevelandben.

A gyűlésen minden valószínűség szerint Donald Trump New York-i milliárdos ingatlanmágnást választják majd a párt elnökjelöltjévé, hogy novemberben megmérkőzzön a demokraták jelöltjével, hogy egyikük lehessen az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.

A konvenciót a párt elnöke, Reince Priebus nyitotta meg, aki arra kérte a több mint kétezer résztvevőt, hogy egy perc csenddel emlékezzenek az elmúlt időszak terrortámadásainak áldozataira.

A tervek szerint Donald Trump felesége, a szlovén származású, egykori modell, Melania is szól majd a pártdelegátusokhoz.

Miután a delegáltak hűségesküt fogadtak az ország zászlaja előtt, megkezdődtek a tanácskozások.

Paul Manafort, Trump kampánymenedzsere a gyűlés előtt Twitter-oldalán azt írta, a milliárdos türelmetlenül várja, hogy pártja összegyűljön, és "új lendületet adjon neki". A 70 éves üzletember azt ígérte, hogy a clevelandi gyűlés "szórakoztató" lesz.

Ehhez képest feltűnően hosszúra nyúlik a konvenciótól távol maradók listája. Két korábbi republikánus elnök, George H.W. Bush és George W. Bush is hátat fordított az üzletembernek, és tisztes távolságot tart a gyűléstől a Fehér Ház két korábbi kihívója, John McCain és Mitt Romney is.

Mindenesetre a gyűlésen valószínűleg Trump alelnökévé választják Mike Pence indianai kormányzót, aki jártas a politikában, és áldását adta rá a republikánus párt is. A milliárdos támogatói azt remélik, hogy Pence-szel az oldalán Trump a republikánus szavazók szélesebb körére támaszkodhat Hillary Clinton, várható demokrata elnökjelölt elleni küzdelmében.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a két politikus szinte azonos támogatottsággal bír. A New York Times amerikai napilap és a CBS News televíziós csatorna felmérése szerint mind Trumpra, mind Clintonra a választók 40 százaléka adná a voksát. Egy másik, a Washington Post című amerikai lap és az ABC News televíziós csatorna által készített közvélemény-kutatás szerint a demokrata jelölt 4 százalékkal előzi meg a 43 százalékos támogatottsággal bíró milliárdost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×