eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Olasz állomásfőnök: "én indítottam el a balesetet okozó vonatot"

A dél-olaszországi Andria és Corato közötti vasúti pálya egyik állomásfőnöke elismerte, hogy hibázott, és ő indította útjára a keddi balesetet okozó vonatot - írta csütörtökön az olasz sajtó.

A Corriere della sera című napilap idézte Vito Piccarretát, az andriai állomás főnökét, aki azt mondta: "Én indítottam el a vonatot, én adtam zöld jelzést, nagy kavarodás volt, a vonatok késében voltak". Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem csak az ő hibája. "Mindenki engem feszít keresztre, miközben én is áldozat vagyok."

A két négykocsis szerelvény az Andria és Corato közötti vasúti pálya egy vidéki, egyvágányos, nyílt pályás szakaszán kedden rohant egymásba frontálisan, óránkénti 100 kilométeres sebességgel. A szerencsétlenségnek 23 halottja volt. Korábban egyes hírek még arról szóltak, hogy 27-en haltak meg. A vonalon elavult telefonrendszerrel értesítették egymást az állomásfőnökök a vonatokról.

Massimo Mazzilli, Corato település polgármestere már szerdán annak a véleményének adott hangot, hogy egy ilyen szerencsétlenséget csak emberi mulasztás okozhat, másként nem történhet meg.

A La Stampa című lap rekonstruálta az eseményeket, és arról írt, hogy a kérdéses időben három vonat közlekedett a Corato és Andria közötti szakaszon, eggyel több, mint általában. A második szerelvény útnak indításával követték el a balesethez vezető hibát.

Corato állomásfőnökének, Alessio Porcellinek - aki ugyancsak az igazságügyi vizsgálat középpontjában áll - ugyanakkor a rendelkezésre álló eszközökkel észre kellett volna vennie, hogy érkezik egy vonat abból az irányból, amerre egy másik éppen épp elhagyni készül az állomást.

A sajtó szerint Trani város ügyészsége, amely a vizsgálatban eljár, az igazság felderítésében nem csupán az állomások személyzetének felelősségét veszi górcső alá, hanem azt is tanulmányozza, hogy miért késlekedtek a vonal korszerűsítésével, miért nem bővítették ki két sínpárosra az egy nyomvonalas szakaszt, ha rendelkezésre állt az ehhez szükséges forrás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×