eur:
388.03
usd:
360.05
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Putyin aláírta a nemzeti gárda létrehozásáról szóló törvényt

A 450 tagú Állami Duma (alsóház) június 22-én fogadta el a vonatkozó törvényjavaslatot, míg a 168 tagú Szövetségi Tanács (felsőház) június 29-én.

Putyin április 5-én jelentette be a teljes nevén Nemzeti Gárda Egységei Szövetségi Szolgálat megalakulását, amelynek az igazgatójává és főparancsnokává az elnök a belügyi csapatokat eddig irányító Viktor Zolotov hadseregtábornokot nevezte ki. Zolotov a többi erőszakszervezet vezetőjéhez hasonlóan kizárólag neki tartozik majd engedelmességgel.

A részben sorozott, részben pedig szerződéses tagokból álló nemzeti gárda több belügyi szervezetet olvaszt magába, átvéve azok feladatköreit.

A gárdisták egyebek között őrizetbe vehetnek és igazoltathatnak orosz állampolgárokat, és elkeríthetnek területeket jogosulatlan tömegmegmozdulások megakadályozására. Rendkívüli helyzetben korlátozhatják járművek és gyalogosok mozgását, illetve állampolgárok járműveit is igénybe vehetik, beléphetne magánlakásokba, és szükség esetén pedig akár fegyvert is alkalmazhatnak.

A nemzeti gárdának mintegy 300 ezer tagja lesz. A liberális ellenzék bírálta létrehozását, mert úgy tekinti, hogy egy, a Putyin szolgálatában álló erőt állítanak fel a nemzeti gárdával. Megfigyelők szerint is a nemzeti gárda elővigyázatossági intézkedés az esetleges kormányellenes tüntetések esetére.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×