INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szijjártó: meg kell állítani a kereskedelmi forgalom esését

Infostart / InfoRádió
A kétoldalú gazdasági együttműködés kérdései jelentik az orosz külügyminiszter látogatásának legfontosabb témáját - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök februári moszkvai látogatásán állapodtak meg a felek arról, hogy az ott kötött megállapodások utánkövetésének egyik fő állomásaként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tavasszal Budapestre érkezik, részint ezért szervezték az orosz tárcavezető szerdai hivatalos budapesti látogatását – mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter, aki a kormányfővel közösen fogadja Szergej Lavrovot.

A találkozón várhatóan az unió és Oroszország közötti együttműködés, a közel-keleti biztonsági helyzet, valamint az ENSZ közelgő főtitkárválasztása is szóba kerül.

Az ENSZ-ben főtitkár-választási folyamat zajlik, a kelet-európai térség az egyetlen, amely még nem adott főtitkárt. Szeretnénk, ha ebből a térségből kerülne ki a következő vezető, ebben Oroszországnak főszerepe lesz” - emelte ki Szijjártó Péter.

„Ami talán a legfontosabb: kereskedelmi forgalmunk drámai módon esik vissza az Oroszországot sújtó szankciók miatt, ezt a folyamatot le kell lassítani, egy idő után pedig le kell állítani és vissza kell fordítani, és az ehhez szükséges közös intézkedésekről is fogunk egyeztetni” -mondta Szijjártó Péter.

Ennek egyik eszköze a magyar cégek Oroszországba tervezett élelmiszer- és gépipari beruházások ösztönzése, másik pedig a regionális gazdasági együttműködések erősítése lehet, mivel ezekre nem terjed ki az orosz-ukrán konfliktus nyomán, az Európai Unió által bevezetett, Oroszországgal szembeni gazdasági szankció – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A szankciós rezsim semmilyen módon nem érinti ezeket, senki nem feszeget semmilyen határokat, Magyarország mindig is részese volt a közös európai döntéseknek és részese marad ezután is, de az Oroszországgal való pragmatikus együttműködést folytatni kell” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.


A címlapról ajánljuk