eur:
368.55
usd:
344.39
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Szijjártó: meg kell állítani a kereskedelmi forgalom esését

Szijjártó: meg kell állítani a kereskedelmi forgalom esését

A kétoldalú gazdasági együttműködés kérdései jelentik az orosz külügyminiszter látogatásának legfontosabb témáját - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök februári moszkvai látogatásán állapodtak meg a felek arról, hogy az ott kötött megállapodások utánkövetésének egyik fő állomásaként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tavasszal Budapestre érkezik, részint ezért szervezték az orosz tárcavezető szerdai hivatalos budapesti látogatását – mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter, aki a kormányfővel közösen fogadja Szergej Lavrovot.

A találkozón várhatóan az unió és Oroszország közötti együttműködés, a közel-keleti biztonsági helyzet, valamint az ENSZ közelgő főtitkárválasztása is szóba kerül.

Az ENSZ-ben főtitkár-választási folyamat zajlik, a kelet-európai térség az egyetlen, amely még nem adott főtitkárt. Szeretnénk, ha ebből a térségből kerülne ki a következő vezető, ebben Oroszországnak főszerepe lesz” - emelte ki Szijjártó Péter.

„Ami talán a legfontosabb: kereskedelmi forgalmunk drámai módon esik vissza az Oroszországot sújtó szankciók miatt, ezt a folyamatot le kell lassítani, egy idő után pedig le kell állítani és vissza kell fordítani, és az ehhez szükséges közös intézkedésekről is fogunk egyeztetni” -mondta Szijjártó Péter.

Ennek egyik eszköze a magyar cégek Oroszországba tervezett élelmiszer- és gépipari beruházások ösztönzése, másik pedig a regionális gazdasági együttműködések erősítése lehet, mivel ezekre nem terjed ki az orosz-ukrán konfliktus nyomán, az Európai Unió által bevezetett, Oroszországgal szembeni gazdasági szankció – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A szankciós rezsim semmilyen módon nem érinti ezeket, senki nem feszeget semmilyen határokat, Magyarország mindig is részese volt a közös európai döntéseknek és részese marad ezután is, de az Oroszországgal való pragmatikus együttműködést folytatni kell” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

A következő években százmilliárd dolláros plusszal számolhat Oroszország, vészhelyzetben lesz hová nyúlni és anyagilag ezt a háborút folytatni tudja – mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Oroszország-szakértő beszélt az orosz belpolitika és gazdaság helyzetéről, a Putyinhoz közel álló körökről, Jevgenyij Prigozsin kirohanásairól, illetve Kína üzenetértékű közép-ázsiai terjeszkedéséről is.
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×