eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva stratégiai beruházásként tekint a paksi bővítésre

Moszkva stratégiai beruházásként tekint a paksi bővítésre

A magyar-orosz regionális együttműködés erősítésében, illetve a magyar cégek oroszországi beruházásainak ösztönzéséről állapodott meg Szijjártó Péter magyar-, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Nehezen képzelhető el az európai versenyképesség javítása az Európai Unió és Oroszország együttműködésének pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló újjáépítése nélkül – vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz külügyminiszter budapesti tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón.

Az orosz-ukrán konfliktus miatti, Oroszországgal szembeni uniós szankciók nyomán visszaesett magyar-orosz kereskedelmi forgalom javításáért, a két tárcavezető a regionális gazdasági együttműködés további erősítéséről, illetve a magyar társaságok oroszországi beruházásainak ösztönzéséről állapodott meg.

Moszkva stratégiai beruházásként tekint a paksi bővítésre

„Előkészítés alatt áll Moszkvától néhány kilométerre egy magyar húsüzem létesítése eximbanki finanszírozással. 70 százalékos készültségben van már Tula Megyében egy nagy takarmánygyár, amely a második legnagyobb magyar gyár lesz Oroszországban és szeptemberben már megkezdi működését” - közölte Szijjártó Péter.

Emellett a Richter Gedeon – amely a magyar cégek közül a legnagyobb gyártó-kapacitással rendelkezik Oroszországban – szintén bővítésre készül – tette hozzá a tárcavezető, majd megemlített egy építőipari beruházást is.

„Úgy tűnik, hogy sikerült egy megállapodást már kötnünk a Labdarúgó Világbajnokság előkészületei kapcsán. Amint az érintett magánvállalat hozzájárul ahhoz, hogy bejelentsük, hogy ki az és melyik stadion építésében vesz részt, azt meg fogjuk tenni természetesen” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország szövetségeseinek nem kell aggódniuk az orosz külügyminiszter budapesti látogatása miatt, sőt, veszélyesnek tartja azt a hozzáállást, hogy bárkinek magyarázkodnia kelljen, ha meghívja az orosz külügyminisztert. A nyáron lejáró uniós szankciók ügyében a politikus hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legmagasabb szintű politikai vitát vár az uniós döntéshozóktól.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bár maga is úgy látta, hogy meg kell állítani a magyar-orosz áruforgalom csökkenését, a szankciókra vonatkozó kérdésre közölte, hogy Oroszország a korlátozásokat figyelembe véve tervezi gazdaságpolitikáját. Mint mondta: Magyarország fontos partnere Oroszországnak, a két ország együttműködése pedig pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál. A paksi bővítésre térve az orosz politikus aláhúzta, hogy Moszkva hosszú távú, stratégiai beruházásként tekint a projektre.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége ma este hat órától Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×