INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Moszkva stratégiai beruházásként tekint a paksi bővítésre

Infostart / InfoRádió
A magyar-orosz regionális együttműködés erősítésében, illetve a magyar cégek oroszországi beruházásainak ösztönzéséről állapodott meg Szijjártó Péter magyar-, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Nehezen képzelhető el az európai versenyképesség javítása az Európai Unió és Oroszország együttműködésének pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló újjáépítése nélkül – vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz külügyminiszter budapesti tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón.

Az orosz-ukrán konfliktus miatti, Oroszországgal szembeni uniós szankciók nyomán visszaesett magyar-orosz kereskedelmi forgalom javításáért, a két tárcavezető a regionális gazdasági együttműködés további erősítéséről, illetve a magyar társaságok oroszországi beruházásainak ösztönzéséről állapodott meg.

Moszkva stratégiai beruházásként tekint a paksi bővítésre

„Előkészítés alatt áll Moszkvától néhány kilométerre egy magyar húsüzem létesítése eximbanki finanszírozással. 70 százalékos készültségben van már Tula Megyében egy nagy takarmánygyár, amely a második legnagyobb magyar gyár lesz Oroszországban és szeptemberben már megkezdi működését” - közölte Szijjártó Péter.

Emellett a Richter Gedeon – amely a magyar cégek közül a legnagyobb gyártó-kapacitással rendelkezik Oroszországban – szintén bővítésre készül – tette hozzá a tárcavezető, majd megemlített egy építőipari beruházást is.

„Úgy tűnik, hogy sikerült egy megállapodást már kötnünk a Labdarúgó Világbajnokság előkészületei kapcsán. Amint az érintett magánvállalat hozzájárul ahhoz, hogy bejelentsük, hogy ki az és melyik stadion építésében vesz részt, azt meg fogjuk tenni természetesen” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország szövetségeseinek nem kell aggódniuk az orosz külügyminiszter budapesti látogatása miatt, sőt, veszélyesnek tartja azt a hozzáállást, hogy bárkinek magyarázkodnia kelljen, ha meghívja az orosz külügyminisztert. A nyáron lejáró uniós szankciók ügyében a politikus hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legmagasabb szintű politikai vitát vár az uniós döntéshozóktól.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bár maga is úgy látta, hogy meg kell állítani a magyar-orosz áruforgalom csökkenését, a szankciókra vonatkozó kérdésre közölte, hogy Oroszország a korlátozásokat figyelembe véve tervezi gazdaságpolitikáját. Mint mondta: Magyarország fontos partnere Oroszországnak, a két ország együttműködése pedig pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál. A paksi bővítésre térve az orosz politikus aláhúzta, hogy Moszkva hosszú távú, stratégiai beruházásként tekint a projektre.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége ma este hat órától Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő lesz.


A címlapról ajánljuk