eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma

Gazdaságilag erős uniót akar a szlovák EU-elnökség

A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, a fiskális integráció, az energetikai unió és az egységes digitális piac megteremtése, illetve a fenntartható migrációs és menekültpolitika unión belüli kialakítása lesznek a júliusban kezdődő szlovák EU-elnökség prioritásai - jelentette be kedden a pozsonyi törvényhozásban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

"Az elnökségünk elsődleges témája a gazdaságilag erős unió lesz" - idézte Miroslav Lajcák szavait a TASR hírügynökség. Beszédében a miniszter rámutatott: pénzügyi téren a kis- és középvállalkozások támogatását a szlovák elnökség egyik kulcstémájának tartják, ugyanakkor céljaik között szerepel az is, hogy előrelépjenek a tőkepiacok uniójának kialakításában is.

Lajcák szerint az alig több mint egy hónap múlva kezdődő elnökség idején Szlovákia támogatni fogja az energetikai unió és az egységes digitális piac megteremtésének projektjeit, és célkitűzéseik között hangsúlyosan jelenik majd meg a digitális gazdaság fejlesztése is. Az energetikai unióval összefüggésben Lajcák, célként a biztonságos és tiszta, illetve a fogyasztók számára is elérhető árú energiát említette.

A szlovák külügyminiszter elmondta: országának az uniós elnökség idejére kitűzött céljai között szerepel az is, hogy az Európai Uniót a fenntartható migrációs és menekültpolitika felé irányítsák. Ez a politika a külső határok védelmére, Schengen "újbóli felfedezésére", illetve harmadik országokkal történő együttműködésre alapoz majd - fejtette ki a szlovák diplomácia vezetője. Hozzátette: a szlovák elnökség idején a legális migráció kérdéseivel is foglalkozni kívánnak. "A cél az, hogy vonzóvá tegyük az uniót képzett migránsok, vállalkozók, startupok létrehozói számára" - fogalmazott Lajcák.

A szlovák elnökség támogatni fogja az üzleti politika ügyeit is. "Előtérben vannak a szabad kereskedelemről folytatott tárgyalások. Kulcsfontosságúnak számít az Egyesült Államokkal a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folytatott egyeztetés, illetve az EU és Kanada között tervezett kereskedelmi egyezmények (CETA) jóváhagyási folyamata" - sorolta Lajcák, aki ugyanakkor hangsúlyozta: ebben a két kérdésben az elnöklő országnak csak korlátozott kompetenciái vannak, mivel a tárgyalásokat az Európai Bizottság folytatja.

A júliusban kezdődő féléves szlovák EU-elnökség idején a vendéglátó Pozsonyban a tervek szerint 19 miniszteri szintű, illetve közel kétszáz szakmai- és hét, parlamenti küldöttségek szintjén megvalósuló munkatalálkozót tartanak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×