INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

ausztria

államfőválasztás

osztrák szabadságpárt

zöldek

Ma történelmet írnak Ausztriában

InfoRádió / MTI

Vasárnap tartják az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában.

Az április végi első forduló után ma tartják az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában, a szavazók két jelöltre adhatják le voksukat.

Az már az első fordulóban eldőlt, hogy a választásnak történelmi jelentőségű eredménye lesz, hiszen most először nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki a szövetségi elnök. Az április 24-én tartott fordulóban ugyanis a hat induló közül Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje nyert, második pedig a zöldek által támogatott induló, Alexander Van der Bellen lett.

A szavazáson mintegy 6,4 millió osztrák állampolgár vehet részt. Az első fordulóban közülük 4,4 millióan járultak az urnák elé, a választási részvétel 68,5 százalékos volt.

A politikai elemzők szoros eredményre számítanak. A Gallup intézet egy héttel a választás előtt tett közzé közvélemény-kutatást, amely szerint Norbert Hofer a szavazatok 49-57, Van der Bellen a voksok 43-51 százalékát szerezheti meg.

Az osztrák államfő megbízatása hat évre szól, ő az egyetlen olyan állami méltóság, akit demokratikusan és közvetlenül választanak. Az elnöknek leginkább reprezentatív szerepe van, gyakorlatilag nem avatkozik bele a belpolitikai történésekbe.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018