eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sztrájkolnak a francia vasutasok és kikötői munkások

Folytatódtak a munkajogi reform elleni tüntetések Franciaországban: a kamionsofőrök után szerdán sztrájkba léptek a vasutasok és a kikötői munkások is.

Az SNCF állami vasúttársaság közölte, hogy a nagysebességű vonatok és a gyorsvonatok 40-50 százaléka, az elővárosi forgalomban közlekedő vonatoknak pedig majdnem 70 százaléka nem közlekedett. A nemzetközi útvonalakon közlekedő Eurostar- és Thalys-expresszek viszont menetrend szerint járnak. A Nagy-Britannia és Észak-Franciaország között közlekedő kompjáratok többségét törölték a kikötői munkások sztrájkja miatt. A kamionsofőrök Nyugat-Franciaországban szerdán is blokád alatt tartottak több főutat.

Francois Hollande ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A munkajogi reform ellen több mint két hónapja tartanak az egyre gyakrabban erőszakos eseményekbe torkolló tüntetések Franciaországban. Négy szakszervezet és három diákmozgalom felhívására kedden elindult a tiltakozás újabb hulláma: kamionsofőrök országszerte forgalomlassító akciókat tartottak, kikötőket, olajfinomítókat és más ipari központokat vettek blokád alá kedden. A vasutasok péntek reggelig sztrájkolnak, a légiirányítók pedig csütörtökön tartanak munkabeszüntetést.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×