INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Sztrájkolnak a francia vasutasok és kikötői munkások

InfoRádió / MTI
Folytatódtak a munkajogi reform elleni tüntetések Franciaországban: a kamionsofőrök után szerdán sztrájkba léptek a vasutasok és a kikötői munkások is.

Az SNCF állami vasúttársaság közölte, hogy a nagysebességű vonatok és a gyorsvonatok 40-50 százaléka, az elővárosi forgalomban közlekedő vonatoknak pedig majdnem 70 százaléka nem közlekedett. A nemzetközi útvonalakon közlekedő Eurostar- és Thalys-expresszek viszont menetrend szerint járnak. A Nagy-Britannia és Észak-Franciaország között közlekedő kompjáratok többségét törölték a kikötői munkások sztrájkja miatt. A kamionsofőrök Nyugat-Franciaországban szerdán is blokád alatt tartottak több főutat.

Francois Hollande ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A munkajogi reform ellen több mint két hónapja tartanak az egyre gyakrabban erőszakos eseményekbe torkolló tüntetések Franciaországban. Négy szakszervezet és három diákmozgalom felhívására kedden elindult a tiltakozás újabb hulláma: kamionsofőrök országszerte forgalomlassító akciókat tartottak, kikötőket, olajfinomítókat és más ipari központokat vettek blokád alá kedden. A vasutasok péntek reggelig sztrájkolnak, a légiirányítók pedig csütörtökön tartanak munkabeszüntetést.

A címlapról ajánljuk