INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

ipar

kína

gyár

Kínai kézbe kerülhet a Kuka

InfoRádió / MTI

A Midea kínai háztartásigép-gyártó szerdán közölte, hogy ajánlatot tett a Magyarországon is jelen lévő német Kuka iparirobot- és berendezésgyártó vállalat felvásárlására.

A Midea mintegy 4,6 milliárd eurót, részvényenként 115 eurót kínál a Kukáért, ez 36 százalékos prémiumot jelent a keddi 84,41 eurós tőzsdei záróárhoz képest.

A bejelentést követően 30 százalékkal szökött fel a Kuka-részvény árfolyama Frankfurtban.

A Midea közvetlenül és közvetve már 13,5 százalékos részvénypakettel rendelkezik a német vállalatban, amit minimálisan 30 százalékra akar növelni, és ajánlata is csak akkor érvényes, ha legalább ekkora üzletrészt meg tud szerezni.

A Kuka közölte, hogy megvizsgálja a Midea ajánlatát. A legnagyobb részvényes, a Voith egyelőre nem nyilatkozott. A német gépipari konszern több mint 25 százalékos részvénycsomaggal, blokkoló kisebbséggel rendelkezik a Kukában.

A Midea közölte, hogy nem célja megszerezni a teljes ellenőrzést a Kuka fölött. A robotgyártó továbbra is független tőzsdei cég lenne, telephelyei megmaradnának, az igazgatótanácsban pedig csak akkora képviseletre törekszik a Midea, amely "megfelelően tükrözi üzletrésze nagyságát".

A Kuka a világ egyik vezető autóipari robot szállítója, világszerte 12 ezer alkalmazottja van. A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon. A Kuka Robotics Hungária Ipari Kft.-nek Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye. Jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat.

Az 1968-ban alapított Midea vezető kínai mosógép, hűtőgép és légkondicionáló márkák gyártója. Az első negyedévben 3,9 milliárd jüan (598 millió dollár) nettó nyereséget ért el.

A Midea európai terjeszkedése beleillik a kínai stratégiába, amely előirányozza, hogy kínai érdekeltségű cégek 2020-ig megháromszorozzák, évi 100 ezerre növelik az ipari robotok gyártását.

Jelenleg mintegy 20 millió ipari robotot alkalmaznak világszerte, számuk évi átlagban 30 százalékkal nő.

Tavaly 8 százalékkal bővült a globális értékesítés, különösen nagymértékben nőtt a kereslet a járműipar és Kína részéről. Kínában tavaly 66 ezer ipari robotot adtak el, ami 16 százalékos növekedés 2014-hez képest.

A World Robotics Federation (WRF) kimutatása szerint a tavalyi év volt az első, amikor az ipari robotok eladása meghaladta a 240 ezret.

Az Európában eladott ipari robotok száma tavaly 9 százalékkal mintegy 50 ezerre emelkedett, különösen Kelet-Európában nőtt meg a kereslet. Az észak-amerikai eladások 11 százalékkal 34 ezerre emelkedtek.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018