eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jobb minőségű vajat ehetnek a németek, mint a csehek

Csehország felszólította az Európai Bizottságot, orvosolja azt a kedvezőtlen helyzetet, amely szerint az Európai Unió tagállamaiban vásárolható élelmiszeripari és vegyi alapanyagú termékek között minőségbeli eltérés tapasztalható. Az uniós országok agrárminiszterei közül mindössze a szlovák tárcavezető támogatta a cseh javaslatot.

Az a konzerv, amely Németországban kapható, sertéshúsból készült, Csehországban viszont mechanikailag szeparált baromfihúsból, és bőrt, valamint porcot is tartalmaz. Egy másik példa a vaj, amely Németországban hetven százalékos zsírtartalommal kapható, míg Csehországban hatvan százalékossal. Ezekkel a példákkal érvelt Csehország az uniós agrárminiszterek keddi brüsszeli találkozóján. Prága állítja, az uniós tagállamokban eltér ugyanazon termékek minősége. A minőségbeli különbség nem kizárólag az élelmiszerekre, hanem a mosószerekre és más tisztítószerekre is vonatkozik.

„Mindez jelentős hátrány számunkra, és nemcsak a cseh fogyasztók, hanem a közép- és kelet-európai fogyasztók szempontjából is” – mondta Marián Jurečka, cseh mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető hozzátette, a Németországban kapható termékek amellett, hogy jobb minőségűek, még olcsóbbak is, mint Csehországban.

A földművelésügyi miniszterek találkozóján egyedül Szlovákia támogatta a cseh javaslatot. Az Európai Bizottság felszólította a két tagállamot, hogy bizonyítsák be állításukat.

„Az Európai Bizottság felszólított bennünket, hogy amennyiben tudjuk, mely konkrét termékekről van szó, mutassuk fel bizonyítékainkat. Csatlakozunk Csehországhoz, mert tudomásunk van ilyen esetekről, és alá is tudjuk támasztani az igazunkat” – nyilatkozta Gabriela Matečná szlovák agárminiszter.

Prága és Pozsony abban is megegyezett, hogy a témát Szlovákia júliustól kezdődő soros uniós elnöksége alatt is megnyitják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×