eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét Sanders győzelmét jósolják a szombati wyomingi jelölőgyűlésre

Az előrejelzések mindegyike Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét jósolja az amerikai Demokrata Párt szombaton esedékes wyomingi jelölőgyűlésére.

Az Egyesült Államok nyugati részén lévő Wyoming államban 14 delegátusról döntenek, s nem előválasztást, hanem jelölőgyűléseket tartanak, és csakis a demokraták voksolnak majd. A republikánusok már március közepén megtartották wyomingi megméretésüket, amelyből Ted Cruz texasi szenátor került ki győztesen.

A mostani előrejelzések mindegyike Bernie Sanders győzelmét jósolja Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben. Az elemzők azonban sietnek kiemelni, hogy Wyomingban minden szövetségi államnál kevesebb delegátust választanak, vagyis ha diadalt arat is a vermonti szenátor, ezzel még nem faragja le jelentős mértékben a hátrányát.

A jelölőgyűléseken Sanders mindig is jobban szerepelt Clintonnál. Wyoming amúgy is sok tekintetben hasonló azokhoz a szövetségi államokhoz, ahol eddig nagy arányú győzelmet aratott: a lakosság elsöprő többségében kisvárosokban és farmokon él, és többségében fehér amerikai. Az itteni győzelem Sandersnek azt jelentené, hogy - mivel az utolsó kilenc választásból nyolcat megnyert - nagy önbizalommal vághat neki az április 19-i New York állambeli előválasztásnak, ahol sok delegátus a tét.

Bernie Sanders már a keddi wisconsini előválasztás győzelmi beszédét is Wyomingban mondta el, de az államra lényegében kevéssé figyelnek a politikusok. Részben azért, mert gyéren lakott és kevés delegátust küld a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciójára, részben pedig mert Wyoming masszív republikánus állam: Dick Cheney-nek, George W. Bush alelnökének otthona.

Sanders Hillary Clintonnal szembeni győzelmét segítheti, hogy rendkívüli mértékben gyarapodtak a kampányára érkező pénzadományok. Az elmúlt három hónapban 109 millió dollárt gyűjtött - többségében kisemberek adományaiból -, míg a Clinton-kampányra 75 millió dollár gyűlt össze.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsának nagy küzdelme New York államban várható, április 19-én, amikor összesen 291 delegátusról döntenek előválasztásokon. Mindkét politikus kötődik New Yorkhoz: Clinton ennek az államnak a szenátora volt, Sanders pedig Brooklynban nőtt fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×