eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Harry herceg egy nepáli iskola újjáépítésében segít

II. Erzsébet királynő unokája meghosszabbítja nepáli tartózkodását, hogy segítsen újjáépíteni egy helyi iskolát.

A 31 éves herceg a fővárosban, Katmanduban tartott szerdai találkozón szólalt fel. A rendezvény központi témája az ország azon célkitűzése volt, hogy 2030-ra felszámolja a gyermekházasságot.

A herceg azt is bejelentette, hogy az eredetileg ötnaposra tervezett látogatását megtoldja még hat nappal, hogy egy amerikai székhelyű jótékonysági szervezettel együttműködve segítsen újjáépíteni az egyik iskolát, amelyik a földrengésben megsérült. A munkálatok pontos helyszínét azonban nem árulta el.

Harry herceg a gyermekházasságról szólva elmondta, hogy az oktatáshoz való jobb hozzáférés egyéni sorsokat, családokat, közösségeket és végső soron egész országokat képes megváltoztatni. "Kilépve az iskolából a lányok olyan képességek, tudás és önbizalom birtokában lesznek, amelyekkel javítani tudják saját és a környezetükben élők életét is" - fogalmazott a herceg.

Ma világszerte 720 millió olyan nő él, aki 18 éves kora előtt ment férjhez. A fejlődő országokban élő lányok egyharmada 18, egy kilencede 15 éves kora előtt megházasodik. A Girls Not Brides nevű csoport szerint Nepálban a lányok 41 százaléka megy férjhez mielőtt elérné a 18 éves kort, ami az egyik legmagasabb arány a világon.

"Nem fogjuk tudni megnyitni ezeket a lehetőségeket a fiatal nők és lányok előtt mindaddig, amíg nem tudjuk megváltoztatni minden család és közösség gondolkodásmódját. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nem csak a nőknek kell felszólalniuk a lányok jogaiért" - fogalmazott Harry herceg.

Szombati érkezése óta II. Erzsébet királynő unokája találkozott Nepál első női elnökével, Bidija Dévi Bandarittal és Khadga Praszad Oli nepáli miniszterelnökkel. A herceg a tavalyi földrengésekkor megsérült több százéves örökségvédelmi helyszíneket keresett fel és találkozott a túlélőkkel is, akik közül sokan még mindig átmeneti menedékeken élnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×