eur:
393.07
usd:
368.06
bux:
66125.93
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Venezuela 5 milliárd dolláros kölcsönt venne fel

Venezuela előrehaladott tárgyalásokat folytat nemzetközi pénzintézetekkel és befektetési alapokkal egy 5 milliárd dolláros kölcsön felvételéről - jelentette be Nelson Merentes, az ország jegybankjának az elnöke.

A kőolaj exportjától jelentősen függő Venezuela gazdasága megroggyant az energiahordozó árának csökkenése miatt. Az országnak idén jelentős, korábban felvett külföldi kölcsönt kell visszafizetnie.

A jegybanki vezető azt mondta, hogy az 5 milliárd dollárból 3 milliárd dollárral a kormány likviditását erősítik, kétmilliárd dollárt pedig a Gold Reserve kanadai céggel vegyes vállalkozásként működtetett aranybánya finanszírozására fordítják.

A jegybanki vezető nem közölte, hogy kikkel tárgyalnak a hitel felvételéről, csak annyit jegyzett meg, hogy a megállapodás nem egy vagy két hónapon belül várható, de nagy valószínűséggel még az idén megkapja a pénzt Venezuela.

Befektetők körében egyre nő a félelem, hogy csődbe jut Venezuela. Az ország devizatartaléka 17 éves mélypontra, 13,5 milliárd dollárra esett pénteken, miután az állam 1,5 milliárd dollárnyi kötvényadósságot törlesztett.

Venezuelában a tavalyi infláció 180,9 százalék volt, a gazdaság 5,7 százalékkal zsugorodott a 2014. évi 4 százalékos csökkenés után.

Venezuelában élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, a nemzeti valuta a feketepiacon szinte semmit sem ér, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az infláció idén elérheti a 720 százalékot.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező, és a legnagyobb dél-amerikai olajtermelő Venezuela gazdaságát súlyosan érintette a kőolaj világpiaci árzuhanása, miután az ország bevételeinek mintegy 96 százaléka származik az olajkivitelből.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×