INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nevadában is nyert a megállíthatatlan Trump

Infostart / InfoRádió
Ismét nagy fölénnyel győzött a republikánusok keddi nevadai jelölőgyűlésén Donald Trump. Sokan már a milliárdos végső, pártbeli győzelmét jósolják.

Hatalmas fölénnyel nyerte meg zsinórban a harmadik előválasztását, illetve jelölőgyűlését is Donald Trump. A milliárdos vállalkozót Nevadában 46,6 százalék támogatta, majdnem kétszer annyi ember, mint a második helyen végzett Marco Rubio floridai szenátort, aki 23,5 százalékot szerzett. Kicsivel maradt el tőle a harmadik texasi Ted Cruz 20,2 százalékkal.

Az amerikai sajtóban egyre több elemző állítja, az ingatlanmágnás megállíthatatlannak tűnik, minden valószínűség szerint ő lesz a Republikánusok elnökjelöltje az őszi választáson. Attól függetlenül állapítják ezt meg az elemzők, hogy az ilyen messzemenő következtetéseket csak a 6 nap múlva esedékes, úgynevezett szuper kedd után szoktak levonni: ekkor ugyanis tucatnyi államban rendeznek egyszerre előválasztást vagy jelölőgyűlést, az ott szerzett elsőség általában jól mutatja a küzdelem végső kimenetelét mindkét párt jelöltjei esetében.

Trump nevadai győzelmi beszédében reagált a demokrata Barack Obama elnök Guantanamo bezárásával kapcsolatos terveire.

"Továbbra is nyitva marad Guantanamo, és egy csomó rossz fickóval töltjük majd meg" - mondta, majd a jelentős számú latino közösséggel rendelkező államban is jelezte, célja az illegális bevándorlás megakadályozása.

"A határainkat biztonságossá és erőssé tesszük, megépítjük a falat. Minden tiszteletem Mexikóé, most hallottam, hogy a spanyol ajkúak között is én nyertem, de hadd mondjam azt, Mexikó meg fogja fizetni a fal árát" - magyarázta Trump, akit az adatok szerint a latinok 46 százaléka támogatta.

"Nyertünk az evangéliumi keresztények körében, nyertünk a fiatalok körében, az idősek körében, a magasan kvalifikáltak körében és az alacsonyan iskolázottak körében. Imádom az alacsonyan iskolázott embereket, ők a legokosabb és leglojálisabb emberek."

A beszámolók szerint az amerikai sajtóban a nevadaiakkal készült interjúkban szinte mindenki arról beszélt, Trumpot támogatja.

Egy CNN-nek nyilatkozó nő azt mondta, bár Trump modora és nyilatkozatai sokszor nyersek, a trágárságoktól sem mentesek, de ő nem politikus, nem tartozik senkinek és azt mondta, arról beszél, amit hallani szeretnének.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk