eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kártérítés jár a Fukusimából önként kitelepültek számára

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco cég felelősséggel tartozik a 2011-ben katasztrófát szenvedett létesítmény térségéből önként kitelepültek kárainak megtérítéséért - állapította meg csütörtökön a kiotói kerületi bíróság.

Döntésével egyúttal kötelezte a Tepcót, hogy 30 millió jen (mintegy 72 millió forint) kártérítést fizessen egy házaspárnak, akik a katasztrófát követően önként települtek át Kiotóba.

Az ítéletben megállapított összeg egy része a házaspár elmaradt jövedelmét és az áttelepüléssel járó költségeit hivatott kompenzálni, míg a fennmaradó rész azt, hogy a japán pár egy számára idegen területre kényszerült költözni.

Szakértők szerint ez az első ilyen jellegű bírósági döntés, amely precedenst teremthet azoknak az önként kitelepült fukusimai lakosoknak, akik elégedetlenek a kormány mediációs központja által felajánlott kárpótlással.

A fukusimai katasztrófa nyomán az atomerőmű 20 kilométeres körzetében, illetve néhány esetben azon túl élő embereket is kitelepítették. Ugyanakkor számos ember önként hagyta el térséget elővigyázatosságból.

2011. március 11-én a térséget sújtó pusztító erejű földrengés és a nyomában keletkezett szökőár következtében a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb atomerőmű-baleset. Az erőmű környékén nagy területek váltak sugárszennyezetté, ami miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát. A történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×