eur:
394.23
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Saviano: az illegális tőke mozgatja a migrációt

Roberto Saviano, a nemzetközi bűnszervezetekkel foglalkozó olasz író szerint az illegális tőke mozgatja a migrációt és a terrorizmust.

A témával rendszeresen foglalkozó író - aki a nápolyi camorra bűnszervezetéről (Gomorra, 2006), valamint a nemzetközi kábítószer-kereskedelemről (Zérózérózéró, 2013) írt riportkönyvei miatt tíz éve védelem alatt él - indította el a La Repubblica című olasz napilapban a vezető európai napilapok szövetsége (Lena) által kezdeményezett cikksorozatot, amely ezentúl minden hétfőn egy európai témát dolgoz fel más és más újságban.

Az emberkereskedelmet és a terrorizmust mozgató pénzről szóló vezércikk címe Elég a falakból, a várak váltják ki az új ostromokat. Roberto Saviano egyebek közt azt kérdezi benne: "Európában tényleg van még valaki, aki azt hiszi, hogy a migránsok tömeges halálát és a dzsihád borzalmát egy újabb fallal tudja megállítani? Tényleg van, aki azt gondolja, hogy embereket Schengen halálának kikiáltásával lehet megállítani?"

Az olasz író véleménye szerint "tévedés védelmet követelni a határok újbóli meghúzásával. Bődületes tévedés. Mindenekelőtt azért, mivel bebizonyosodott, hogy a katonai, terrorista szervezeteknek nincsen szükségük illegális csatornákra. Képesek operatívnak lenni minden országban, függetlenül a jelenlegi migrációs áradattól." Hangsúlyozza, hogy a novemberi párizsi merényletek terroristái Európában élő második generációs férfiak és nők voltak.

Saviano úgy látja, hogy a "személyek feltartóztatását követelő politika nem teszi ugyanezt a korlátlan illegális pénzáramlással szemben". Azt állítja, hogy a párizsi merényleteket elkövető belgiumi terrorszervezetet a Dubajból, Szaúd-Arábiából és a Közel-Keletről érkező finanszírozás tartotta fenn. Saviano szerint az európai adóparadicsomok nyújtanak menedéket az emberkereskedelmet és a terrorizmust is irányító bűnszervezeteknek.

"Ne higgyünk annak, aki azt akarja elhitetni, hogy Európa annak fizeti meg az árát - az ellenőrzés nélküli migráció, a határok nélküli terrorizmus miatt -, hogy túlságosan ki van szolgáltatva. Nem igaz: Európa azért fizet nagyon magas árat, mivel képtelen kezelni a pénz áramlását és a pénzmosást (...) A probléma a tőke, nem az emberek. A ellenőrzés nélkül mozgó tőke veszélyezteti a becsületes gazdaságot és a társadalmi rend fennmaradását. A pénzügyi rizikójáték teszi egyre bizonytalanabbá Európát" - írta Roberto Saviano. 

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×