INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Négyéves kisfiú gyilkol az Iszlám Állam videóján

InfoRádió / MTI
Az Iszlám Állam olyan videofelvételt tett közzé az interneten, amelyen egy négyéves kisfiú egy távirányító gombját megnyomva levegőbe röpít egy távolabb lévő gépkocsit, felrobbantva a benne ülő három foglyot.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a terrorszervezet tájékoztató irodája hozta nyilvánosságra a felvételt, amely vélhetően a szíriai Rakka tartomány sivatagos vidékén készült. A hírügynökség beszámolója szerint a kisfiút a dzsihadisták "besorozták", és ez már a második felvétel, amelyen szerepel.

A mintegy nyolcperces felvétel hitelességét nem sikerült megerősíteni. Mindenesetre az látható rajta, hogy a gyermek Allah Akbar! (Allah hatalmas) felkiáltással nyomja meg a detonátor gombját. A felrobbant három utas a dzsihadisták szerint három szíriai származású ember, akiket állítólag az angolok küldtek "kémkedni" Szíriába, azzal is megbízva őket, hogy öljenek meg Nyugatról érkezett dzsihadistákat.

Mielőtt a kisfiú felrobbantja őket, egy terrorista beszél a felvételen, megfenyegetve David Cameron brit miniszterelnököt.

"Ma meg fogjuk ölni a kémeiteket, ugyanúgy, mint ahogy ők segédkeztek testvéreink meggyilkolásában" - mondja az eltakart ábrázatú férfi. A videón a "halálra ítélt kémek" állítólagos önkéntes vallomása is hallható, amely szerint Törökország területén fogták el őket a nemzetközi koalícióhoz tartozó erők, és a britek akkor bízták meg őket a kémkedéssel.

Ami a kisfiút illeti, egy korábbi hasonló videón már azonosították őt, akkor Jihadi Junior néven szerepelt. Most azonban felismerte őt Nagy-Britanniában élő, Henry nevű nagyapja, aki elmondta: a gyermeknek Isa Dare a neve, és egy nigériai származású brit nőnek, Grace Dare-nek, Henry lányának a fia. A nő 2013-ban - huszonkét évesen - távozott Szíriába gyermekével. Henry Dare megerősítette, hogy unokáját a terroristák valóban felhasználták egy korábbi felvétel készítéséhez, amelyen Isa azt kiáltotta: "Halál a hitetlenekre!".

A címlapról ajánljuk