eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megkezdődött a portugál elnökválasztás

Megkezdődött vasárnap reggel Portugáliában az elnökválasztás, amelynek favoritja az előzetes közvélemény-kutatások szerint az egyetemi oktatóként is dolgozó Marcelo Rebelo de Sousa.

Mintegy 9,7 millió portugál járulhat az urnákhoz, hogy államfőt válasszon a délnyugat-európai demokráciában, amelynek 40 éves történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért.

Mindenesetre az elnökválasztáson hagyományosan alacsony a részvételi arány. A legutóbbi voksoláson a szavazásra jogosultak 53,48 százaléka jelent meg, s ez rekordnak számít Portugáliában.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este hét órakor zárnak, előzetes eredmények azonban leghamarabb egy órával később várhatóak, a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken lévő egy órás időeltolódás miatt.

A 67 éves Sousa a jobboldal jelöltje, és az előzetes közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül is az elnöki székbe kerülhet.

Legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A komoly erkölcsi súllyal rendelkező köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában. Az államfőnek egy sor hatalmi jogosítványa van, úgymint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények gördülékeny működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. Emellett legkomolyabb "fegyvere" a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A portugál állampolgárok által közvetlenül megválasztott elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő alkalommal töltheti be a tisztséget.

Az elnöki tisztséget 2006. március 9. óta a 2011-ben újraválasztott Aníbal Cavaco Silva tölti be.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×