eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Előrehozott választást írt ki a kazah államfő

Feloszlatta szerdán a parlamentet, és előre hozott választásokat írt ki Nurszultan Nazarbajev kazah elnök, ami politikai elemzők szerint lehetővé teszi a veterán vezető számára hatalmának megerősítését, még mielőtt tetőzne a gazdasági válság miatti társadalmi elégedetlenség.

Az eredetileg év végére vagy 2017 elejére tervezett választásokat március 20-án rendezik meg - közölte Twitter-oldalán Nazarbajev sajtószolgálata. A jelenlegi törvényhozást 2012-ben választották meg.

Nurszultan Nazarbajev a kazah törvények szerint a parlament feloszlatását megelőzően konzultált a törvényhozás két házának képviselőivel és a miniszterelnökkel. Emellett kikérte az alkotmánybíróság elnökének véleményét is, aki szerint nem sérti az alaptörvényt a regionális és a parlamenti választások egyidejű, 2017. márciusi megrendezése.

Az államfő szerdán arra szólította fel a közép-ázsiai ország lakosságát, hogy az olajárak zuhanása okozta gazdasági nehézségek közepette is tartsanak össze, és kerüljék a bűnbakkeresést.

"Ezekben a nehéz időkben népünknek, ahogy mindig is, össze kell fognia, és el kell hárítania a lehetséges provokációkat, ha szükséges, akár a jogalkotás eszközeivel is" - mondta Nurszultan Nazarbajev. Hozzátette, hogy az események átpolitizálását is kerülni kell.

Kazahsztánt súlyosan érinti az olajáresés, aminek következtében mélypontra süllyedt a nemzeti valuta, a tenge értéke a dollárhoz képest. A kőolaj a közép-ázsiai ország legfontosabb exportterméke, a költségvetési bevételek jelentős része ebből származik. A válság miatt a kormány várhatólag népszerűtlen intézkedések meghozatalára kényszerül, amelyek között - egyes megfigyelők szerint - tömeges elbocsátások, fizetéscsökkentések és a tenge leértékelése is szóba jöhet.

Nem szokatlan az előre hozott választások kiírásának és megtartásának rendje Kazahsztánban. Tavaly az országban előre hozott elnökválasztást tartottak, pedig az elnök mandátuma eredetileg csak 2016 végén járt volna le. A két és fél évtizede hatalmon lévő államfő 2015. február 25-én rendeletet írt alá az előre hozott elnökválasztás megtartásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×