eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Irán a jövőben sem fejleszt tömegpusztító fegyvereket"

Irán a jövőben sem fog tömegpusztító fegyverek kifejlesztésén dolgozni - jelentette ki hétfőn Haszan Róháni iráni elnök, amikor Amano Jukijával, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával találkozott Teheránban.

Róháni úgy fogalmazott, hogy "még ha az a nap el is jön, amikor nem lesz atomsorompó-szerződés (NPT), a NAÜ általi ellenőrzés és biztosíték, Iránnak erkölcsi és vallási kötelezettsége az, hogy ne törekedjen tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére".

Az iráni elnök emellett hangsúlyozta, Teherán elkötelezett az atomalku mellett, mindaddig, amíg a Nyugat is az.

A NAÜ főigazgatója Ali Akbár Szálehivel, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjével folytatott megbeszélése után közölte, hogy a felek sokat dolgoztak azon, hogy "eljussunk oda, ahol most vagyunk".

Hozzátette, hasonló és kitartó erőfeszítésekre lesz szükség a jövőben is. Jukija ezzel arra utalt, hogy az iráni atomprogramról szombaton hatályba lépett megállapodás keretében Irán vállalta: nem helyez üzembe új urándúsító centrifugákat, nem fejleszti tovább nukleáris programját, és lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a NAÜ szakértőinek.

Ha a NAÜ a nyolc év lejárta előtt - például már öt-hat év múlva - igazolja, hogy az iráni nukleáris tevékenység továbbra is békés jellegű, abban az esetben korábban feloldható a korlátozás, és Teherán belekezdhet olyan tevékenységekbe, amelyek most még tilosak neki.

Egy kedvező NAÜ-igazolás hatására pedig olyan további amerikai és európai szankciók oldhatók fel, amelyek a kettős (katonai és polgári) felhasználású termékekre, szoftverekre, hadfelszerelésekre és technológiákra, fegyverekre vonatkoznak, illetve esetleg olyan büntetőintézkedések is feloldhatók, amelyek konkrét személyeket sújtanak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szombaton közzétett jelentése szerint Irán eleget tett az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával 2015 nyarán kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, így lehetővé vált az országgal szembeni nemzetközi szankciók feloldása.

Az Egyesült Államok elnöke a bejelentést követően elrendelte a szankciók egy részének feloldását, az Európai Unió pedig megindította ennek folyamatát.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×