eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyerésre álló Cameron érkezett Budapestre?

Londoni elemzők szerint a borúlátó előrejelzések ellenére továbbra sem több 30 százaléknál annak az esélye, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból. Az EU többi 27 tagállama is tudja, hogy David Cameron miniszterelnöknek "győznie kell" a legvitatottabb brit reformigény, a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítása ügyében, mivel egyébként saját pártját sem tudná rávenni a Brüsszellel és az EU-társállamokkal az unió reformjáról kezdett tárgyalások majdani eredményének támogatására.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint az a tény, hogy a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítását célzó brit tervek kemény ellenállásba ütköznek az uniós partnerek részéről, olyan találgatásokhoz vezetett, hogy növekvőben van, és most már akár az 50 százalékot is elérheti a Brexit, vagyis a brit kilépés esélye.

A ház szerint azonban az EU többi 27 tagállama is tudja, hogy David Cameron miniszterelnöknek "győznie kell" a legvitatottabb brit reformigény, a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítása ügyében, mivel egyébként saját pártját sem tudná rávenni a Brüsszellel és az EU-társállamokkal az unió reformjáról kezdett tárgyalások majdani eredményének támogatására.

A társállamok elismerik azt is, hogy Nagy-Britannia más EU-országoknál korábban megnyitotta munkapiacát a közép- és kelet-európai új tagok előtt, és ezután a munkavállaláshoz kötődő brit szociális ösztönző rendszer - amelyet eredetileg a hazai foglalkoztatottság serkentésére szántak - a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból vonzott Nagy-Britanniába példátlan számú munkavállalót, egyidejűleg "agyelszívásra" vezetve a keleti tagországokban - hangsúlyozzák az Eurasia londoni elemzői.

A ház mindezek alapján azt valószínűsíti, hogy a többi EU-tagállam mindenképpen nyújtani akar Cameronnak valamit, amit a brit miniszterelnök otthon eredményként "el tud adni", akkor is, ha ez bizonyos "jogi tornászmutatványokat" igényel az EU részéről.

Az Eurasia szakértői szerint a majdani megállapodást ezért a legnagyobb valószínűséggel szerződésmódosításként "csomagolják be", abban az értelemben, hogy a többi 27 tagállam jogilag kötelező érvényűnek deklarálja majd az egyezséget, még ha ez inkább jelképes, semmint tartalmi kérdés lesz is.

A cég szerint a megállapodás elemei között valószínűsíthetően lesz majd valamilyen "vészfék", amelyet Nagy-Britannia alkalmazhat a brit közszolgáltatásokra a bevándorlásból eredő aránytalan terhek enyhítésére.

A társállamok egyértelmű célkitűzése annak lehetővé tétele, hogy Cameron kijelenthesse: elérte egyik fő célkitűzését, vagyis azt, hogy a brit szociális ellátórendszerből kikerüljenek a bevándorlást ösztönző elemek. Ebben az esetben Cameron olyan megállapodás-csomaghoz juthat, amelyet otthon "el tud adni" - jósolják az Eurasia londoni elemzői.

A cég mindezt egybevetve fenntartja azt az értékelését, hogy 30 százaléknál nem nagyobb a Brexit esélye.

A brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy ha sikerül a London által igényelt EU-reformokról legkésőbb a februári uniós csúcson végelegesen egyezségre jutni, a referendumot már az idén megtartják.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×