INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nyerésre álló Cameron érkezett Budapestre?

InfoRádió / MTI
Londoni elemzők szerint a borúlátó előrejelzések ellenére továbbra sem több 30 százaléknál annak az esélye, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból. Az EU többi 27 tagállama is tudja, hogy David Cameron miniszterelnöknek "győznie kell" a legvitatottabb brit reformigény, a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítása ügyében, mivel egyébként saját pártját sem tudná rávenni a Brüsszellel és az EU-társállamokkal az unió reformjáról kezdett tárgyalások majdani eredményének támogatására.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint az a tény, hogy a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítását célzó brit tervek kemény ellenállásba ütköznek az uniós partnerek részéről, olyan találgatásokhoz vezetett, hogy növekvőben van, és most már akár az 50 százalékot is elérheti a Brexit, vagyis a brit kilépés esélye.

A ház szerint azonban az EU többi 27 tagállama is tudja, hogy David Cameron miniszterelnöknek "győznie kell" a legvitatottabb brit reformigény, a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítása ügyében, mivel egyébként saját pártját sem tudná rávenni a Brüsszellel és az EU-társállamokkal az unió reformjáról kezdett tárgyalások majdani eredményének támogatására.

A társállamok elismerik azt is, hogy Nagy-Britannia más EU-országoknál korábban megnyitotta munkapiacát a közép- és kelet-európai új tagok előtt, és ezután a munkavállaláshoz kötődő brit szociális ösztönző rendszer - amelyet eredetileg a hazai foglalkoztatottság serkentésére szántak - a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból vonzott Nagy-Britanniába példátlan számú munkavállalót, egyidejűleg "agyelszívásra" vezetve a keleti tagországokban - hangsúlyozzák az Eurasia londoni elemzői.

A ház mindezek alapján azt valószínűsíti, hogy a többi EU-tagállam mindenképpen nyújtani akar Cameronnak valamit, amit a brit miniszterelnök otthon eredményként "el tud adni", akkor is, ha ez bizonyos "jogi tornászmutatványokat" igényel az EU részéről.

Az Eurasia szakértői szerint a majdani megállapodást ezért a legnagyobb valószínűséggel szerződésmódosításként "csomagolják be", abban az értelemben, hogy a többi 27 tagállam jogilag kötelező érvényűnek deklarálja majd az egyezséget, még ha ez inkább jelképes, semmint tartalmi kérdés lesz is.

A cég szerint a megállapodás elemei között valószínűsíthetően lesz majd valamilyen "vészfék", amelyet Nagy-Britannia alkalmazhat a brit közszolgáltatásokra a bevándorlásból eredő aránytalan terhek enyhítésére.

A társállamok egyértelmű célkitűzése annak lehetővé tétele, hogy Cameron kijelenthesse: elérte egyik fő célkitűzését, vagyis azt, hogy a brit szociális ellátórendszerből kikerüljenek a bevándorlást ösztönző elemek. Ebben az esetben Cameron olyan megállapodás-csomaghoz juthat, amelyet otthon "el tud adni" - jósolják az Eurasia londoni elemzői.

A cég mindezt egybevetve fenntartja azt az értékelését, hogy 30 százaléknál nem nagyobb a Brexit esélye.

A brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy ha sikerül a London által igényelt EU-reformokról legkésőbb a februári uniós csúcson végelegesen egyezségre jutni, a referendumot már az idén megtartják.

A címlapról ajánljuk