eur:
393.01
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Cameron Németország támogatását kéri az EU reformjához

Németország támogatását kéri az Európai Unió reformjához David Cameron brit miniszterelnök - derül ki a brit kormányfőnek a Bild német lapban csütörtökön megjelent írásából.

Cameron úgy véli, hogy az Egyesült Királyság által szorgalmazott változások a többi országnak is hasznára válnának.

"Azok a problémák, melyeket meg szeretnénk oldani, Németország és más országok számára is gondot jelentenek" - érvel a lapban a brit kormányfő.

A brit politikus délelőtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) találkozójára hivatalos, ahol Angela Merkel német kancellárral is találkozik.

David Cameron írásában megerősítette, hogy országa legkésőbb 2017 vége előtt népszavazást fog tartani arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e az Egyesült Királyság.

A brit politika hangsúlyos eleme a külföldi munkavállalóknak, de a britekkel jelenleg azonos jogokat élvező uniós állampolgároknak járó juttatások csökkentése, ezáltal az unió más országaiból való bevándorlás korlátozása is. Az uniós jog értelmében az unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni, nem vonatkozhatnak más szabályok a britekre és a többi uniós országból származó munkavállalókra, és a szabad mozgás sem korlátozható, abban viszont minden tagállamnak jobbára szabad keze van, hogy milyen juttatások ad az ott dolgozóknak.

"Németországhoz hasonlóan Nagy-Britannia is hisz a személyek szabad mozgásának elvében, de ez nem jelenti azt, hogy az első naptól kezdve minden juttatás jár, ezért javasoltam, hogy az első négy évben ezeket csökkenteni lehessen" - írja Cameron.

"(Európai) partnerségünk támogatása több éve folyamatosan csökken" - magyarázza írásában David Cameron, hozzátéve: ezért tárgyal olyan változásokról, amelyek választ adnának a britek aggodalmaira.

Merkel kancellár novemberben arról beszélt, hogy bízik abban, hogy sikerül megállapodni Londonnal, s megakadályozni a Brexitet.

A britek azt is fontosnak tartják, hogy az eurózóna szabályai semmilyen hátrányt ne okozzanak azoknak az országoknak, amelyek nem használják a közös pénzt. Elvben az Egyesült Királyság kivételével az Európai Unió minden tagállama idővel köteles átállni az euróra.

A brit miniszterelnök délután Németországból Magyarországra érkezik.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×