INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Cameron Németország támogatását kéri az EU reformjához

InfoRádió / MTI
Németország támogatását kéri az Európai Unió reformjához David Cameron brit miniszterelnök - derül ki a brit kormányfőnek a Bild német lapban csütörtökön megjelent írásából.

Cameron úgy véli, hogy az Egyesült Királyság által szorgalmazott változások a többi országnak is hasznára válnának.

"Azok a problémák, melyeket meg szeretnénk oldani, Németország és más országok számára is gondot jelentenek" - érvel a lapban a brit kormányfő.

A brit politikus délelőtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) találkozójára hivatalos, ahol Angela Merkel német kancellárral is találkozik.

David Cameron írásában megerősítette, hogy országa legkésőbb 2017 vége előtt népszavazást fog tartani arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e az Egyesült Királyság.

A brit politika hangsúlyos eleme a külföldi munkavállalóknak, de a britekkel jelenleg azonos jogokat élvező uniós állampolgároknak járó juttatások csökkentése, ezáltal az unió más országaiból való bevándorlás korlátozása is. Az uniós jog értelmében az unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni, nem vonatkozhatnak más szabályok a britekre és a többi uniós országból származó munkavállalókra, és a szabad mozgás sem korlátozható, abban viszont minden tagállamnak jobbára szabad keze van, hogy milyen juttatások ad az ott dolgozóknak.

"Németországhoz hasonlóan Nagy-Britannia is hisz a személyek szabad mozgásának elvében, de ez nem jelenti azt, hogy az első naptól kezdve minden juttatás jár, ezért javasoltam, hogy az első négy évben ezeket csökkenteni lehessen" - írja Cameron.

"(Európai) partnerségünk támogatása több éve folyamatosan csökken" - magyarázza írásában David Cameron, hozzátéve: ezért tárgyal olyan változásokról, amelyek választ adnának a britek aggodalmaira.

Merkel kancellár novemberben arról beszélt, hogy bízik abban, hogy sikerül megállapodni Londonnal, s megakadályozni a Brexitet.

A britek azt is fontosnak tartják, hogy az eurózóna szabályai semmilyen hátrányt ne okozzanak azoknak az országoknak, amelyek nem használják a közös pénzt. Elvben az Egyesült Királyság kivételével az Európai Unió minden tagállama idővel köteles átállni az euróra.

A brit miniszterelnök délután Németországból Magyarországra érkezik.

A címlapról ajánljuk