eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel időt kért

Továbbra sincs egyetértés Németország menekültpolitikájával kapcsolatban a két keresztény párt, egyben koalíciós partner, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között. A kisebbik konzervatív párt, a CSU szerda este Wildbad Kreuthban kezdődött évnyitó értekezletén a menekültpolitika fő irányelveit illetően továbbra is fennmaradtak a nézeteltérések a CDU elnöke, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer CSU-elnök, bajor tartományi miniszterelnök között.

A CSU parlamenti képviselőinek csoportja immár 40-ik alkalommal tartja szokásos évnyitó értekezletét, azon ugyanakkor első ízben vesz részt a testvérpárt, a CDU elnöke, Angela Merkel kancellár.

A zárt ajtók mögött folyó tanácskozásról kiszivárgott értesülések szerint Seehofer - a korábbi hírekkel ellentétben - ismét megerősítette azt a korábbi követelését, hogy 200 ezerben szabják meg a Németország által befogadandó menekültek számának felső határát és határidőként 2016 végét említette. Seehofer ezúttal is hangoztatta, hogy fordulatra van szükség 2016-ban a németországi menekültpolitikában. A bajor politikus állítólag azzal érvelt, hogy ha ez nem történik meg, még inkább teret nyernek az uniópártoktól jobbra álló csoportosulások, amivel elsősorban az Alternatíva Németországnak nevű pártra utalt.

Mindehhez ugyanakkor a CSU vezetője hozzátette, hogy nem akar semmiféle szakadást az uniópártok között. "Azt szeretném, hogy jól együttműködjünk a kancellárral" - jelentette ki a források szerint.

Merkel azonban - mint a források közölték - ezúttal is elutasította a CSU által követelt felső határ rögzítését, valamint azt is, hogy mindehhez határidőt szabjanak. Ehelyett arra szólította fel a CSU-t, hogy több időt adjanak számára.

A résztvevők szerint ugyanakkor kijelentette: a CDU és a CSU teljes mértékben egyetért abban, hogy érezhetően csökkenteni kell a menekültek számát. A kancellár szerint a kérdés az, hogy miként. Erre ő maga igyekezett megadni a választ azzal a kijelentéssel, hogy - mint kiszivárgott - Németország ebben a tekintetben hosszú távon sikeresebb lehet, a ha a külső határok védelmét és a szomszédos országokkal való megállapodásokat helyezi előtérbe a nemzeti intézkedésekkel szemben.

Értesülések szerint az értekezleten meglehetősen feszült volt alégkör. Több mint tizenöten szólaltak fel, és a bajor CSU-képviselők többsége Merkelt határozottabb és gyorsabb cselekvésre szólította fel. A többi között követelték azoknak a menekülteknek a visszatoloncolását, aki nem rendelkeznek a személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmánnyal.

A január 8-ig tartó tanácskozáson a fő téma a menekültpolitika általánosságban, megfigyelők szerint azonban a vitát minden bizonnyal befolyásolja majd a nők szilveszteri kölni és hamburgi molesztálásának ügye.

Értesülések szerint a csütörtök délelőtti tanácskozáson részt vesz David Cameron brit kormányfő is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×