INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kísérő nélküli gyerekek ezrei próbáltak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba

InfoRádió / MTI
Közel ötezer kísérő nélküli gyereket tartóztattak fel az amerikai hatóságok illegális határátlépés miatt októberben a mexikói határon, többségük Közép-Amerikából próbált eljutni az Egyesült Államokba - derült ki az Egyesült Államok határvédelmi hatóságának adataiból.

Ez 2009 óta a legmagasabb szám október hónapban, s egyben a kétszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért adatnak - közölte szerdán Adam Isacson, a Washington Office on Latin America nevű kutatóintézet elemzője. Ezzel párhuzamosan a családosan érkező illegális bevándorlók száma is jelentősen nőtt, a tavaly októberi 2062-ről 6029-re emelkedett.

Az Egyesült Államok és Mexikó határára annak dacára érkeztek ennyien októberben, hogy a hidegebb időjárás közeledte, az amerikai határellenőrzés fokozása és a mexikói hatóságok által a migráció akadályozása érdekében hozott intézkedések miatt szakemberek az illegális bevándorlók számának csökkenésére számítottak.

A korábbi évek trendjei szerint a tavaszi hónapokban jelentősen megnő a migráció, de nyáron és ősszel folyamatosan csökken. Ehhez képest idén júliusban tetőzött az Egyesült Államokba érkező migráns gyerekek és családok száma, és azóta minden hónapban 4000 fő fölött maradt - mondta Isacson.

A határátlépők többsége nem mexikói állampolgár, hanem közép-amerikai országokból érkezett. A legtöbben a rossz közbiztonságáról hírhedt El Salvadorból jöttek, ahol átlagosan napi 30 gyilkosság történik. Korábban a szintén az erőszakos mindennapjairól ismert Guatemalából érkeztek a legtöbben.

A címlapról ajánljuk