INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kína kész sorsközösséget alkotni szomszédaival

InfoRádió / MTI
Kína kész sorsközösséget alkotni ASEAN-tag szomszédaival - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a Szingapúri Nemzeti Egyetemen elmondott beszédében.

Elismerően szólva a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) történetéről és fejlődéséről, az államfő azt mondta: a szomszédság a kiindulópontja Kína olyan fejlesztési programjainak, mint az eurázsiai országok együttműködését célzó "Egy övezet, egy út" kezdeményezés és az ezekkel az országokkal való sorsközösség létrehozása. Azzal a felhívással fordult a térség országaihoz, hogy együttes erővel őrizzék a békét és a nyugalmat, hangolják össze fejlesztési stratégiáikat, terjesszék ki biztonsági együttműködésüket és szilárdítsák meg népeik barátságát. Kína szilárdan támogatja az ASEAN Gazdasági Közösségének létrehozását, és azt hogy az év végére megalakuló blokknak vezető szerepe legyen Kelet-Ázsiában - mondta.

Kína mindig amellett volt, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákat békésen, tárgyalásos úton kell megoldani, de a kínai kormánynak felelőssége megvédeni az ország szuverenitását és tengeri jogait - szögezte le. Nyilvánvalóan az Egyesült Államoknak címezve elutasította azt a logikát, amely szerint egy erősödő hatalom feltétlenül hegemóniára törekszik.

A Dél-kínai-tengeren Kína mellett Vietnamnak, a Fülöp-szigeteknek, Malajziának, Tajvannak, és Bruneinek vannak össze nem egyeztethető követelései.

Hszi Csin-ping hivatalos látogatáson tartózkodik péntek óta Szingapúrban, és találkozik Ma Jing-csiu tajvani elnökkel is, ami az első kínai-tajvani csúcstalálkozó lesz hatvanhat év után.

A címlapról ajánljuk