INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nagyratörő célok a párizsi klímakonferencián

InfoRádió / MTI
Felszólította az Európai Tudományos Akadémia (Eurasc) a decemberi párizsi klímakonferencián részt vevő politikai döntéshozókat és tárgyalókat, hogy nagyratörő célkitűzésekben állapodjanak meg a globális felmelegedés elleni harcban.

"Az embernek az éghajlati rendszerre gyakorolt hatása egyértelmű" - fogalmazott a testület a nyugat-franciaországi Brestben több mint 350 klímaszakértő és tengerkutató előtt kedden felolvasott nyilatkozatában.

"Az éghajlatváltozás jelenlegi alakulása növeli a természeti rendszerekre és az ember által kiaknázott lényeges erőforrásokra gyakorolt esetleges súlyos, kiterjedt és részben visszafordíthatatlan hatásokat.

Az Európai Tudományos Akadémia felhívja a párizsi klímakonferencia politikai döntéshozóinak és tárgyalóinak a figyelmét arra, hogy feltétlenül szükséges megállapodni nagyratörő célokban, hogy enyhíteni lehessen az éghajlatváltozást, és megfelelő intézkedéseket lehessen hozni a mindenki által elfogadható alkalmazkodás támogatására" - olvasható a felhívásban, amelyet a klímaváltozásnak a tengerekre, a gazdaságra, az élelmiszertermelésre és az emberi egészségre gyakorolt hatásáról tartott tudományos tanácskozáson ismertettek.

A november 30-tól december 11-ig Párizsban megrendezendő klímakonferencián kell elfogadni azt a megállapodást, amelyben 195 ország vállalja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését annak érdekében, hogy 2050-ig 2 Celsius-fok alatt tartható legyen a felmelegedés mértéke.

Amennyiben nem lépnek fel a jelenség ellen, szakértők szerint szaporodni fognak a szélsőséges időjárási jelenségek, drámai módon felgyorsul a gleccserek olvasása és emelkedik az óceánok vízszintje.

Az Európai Tudományos Akadémiának 63 országból mintegy 500 tagja van, közöttük 65 Nobel-díjas és a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-éremmel kitüntetett tudós.

A címlapról ajánljuk