eur:
394.62
usd:
370.83
bux:
66436.53
2024. április 16. kedd Csongor

Kövér: Csehország segítsége a szolidaritás szimbóluma

Azért igazán jelentős a Csehország által Magyarország déli határainak védelméhez nyújtott segítség, mert ez szimbolikus üzenet az országok közötti szolidaritás - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután az Országházban fogadta Milan Stecht, a cseh szenátus elnökét.

A házelnök a megbeszélés után újságíróknak közölte: a megbeszélés fő témája a migrációs válság kezelése volt, és e tekintetben gyakorlatilag minden alapvető kérdésben egyetértettek.

Kövér László köszönetet mondott a cseh kormánynak és az ország egészének azért a segítségét, amelyet a déli határaink védelmében nyújt Csehország. Ez a technikai, rendőri és katonai segítség önmagában is jelentős, de talán még fontosabb a szimbolikus üzenete, hiszen hangsúlyozza azt a szolidaritást, amelyet az országok egymás iránt tanúsítanak, különösen akkor, amikor az egyikük bajban van - vélekedett. Hozzátette: ez egyúttal üzenet az EU egészének, hogy a V4-es országok "komolyan veszik azt, hogy egyenrangú partnerként kell kezelni őket".

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a visegrádi országoknak vannak speciális érdekeik és értékeik, amelyeket szeretnének az unióban megvédeni. Mindenekelőtt pedig "mi valóban demokraták vagyunk, mert a saját választópolgárainknak az akaratát próbáljuk a politikában végrehajtani" - fogalmazott.

Kövér László a tanácskozás további témáiról kifejtette: szó volt a két ország gazdasági együttműködéséről, a közlekedési és energetikai infrastrukturális beruházásokról.

A házelnök megjegyezte: bár V4-es és uniós házelnöki találkozókon már többször tanácskoztak cseh kollégájával, a rendszerváltozás óta most látogatott Budapestre először a cseh szenátus elnöke.

A két ország parlamentjei közötti kapcsolatok intenzívek, problémamentesek, és az aktuális kihívások arra ösztönöznek, hogy a jövőben ezeket a kapcsolatokat még szorosabbra fűzzék, még gyakoribbá tegyék az eszmecserét a parlamenti képviselők, bizottságok és a baráti tagozatok között - közölte.

Milan Stech hangsúlyozta: a magyar kormány a parlament támogatásával olyan lépéseket volt kénytelen megtenni, amelyekre más országok - így a schengeni övezet tagjai - nem voltak képesek vagy hajlandók. A V4-es együttműködéssel teljes mértékű támogatásáról biztosították Magyarországot - fűzte hozzá.

Mint mondta, az EU ugyan rendelkezik szabályokkal, formális keretekkel, de amikor döntésre kerülne a sor, "nem igazán működnek a dolgok". A nagyhatalmak - köztük az EU és a NATO - képtelenek megoldani a közel-keleti helyzetet, ezért azzal kell számolni, hogy azok az emberek, akik jelenleg a Törökországban és a térség más országaiban található menekülttáborokban vannak, útra kelnek Európába, így még nagyobb migrációs hullám várható - magyarázta. Kiemelte: viszont az unió nem képes minden rászorulót befogadni.

A cseh szenátus vezetője szerint nem lehet lemondani a szubszidiaritás elvéről, vagyis arról, hogy a országok maguk dönthessenek a migrációs válság kérdésben. A visegrádi országok teljes mértékben kiállnak a magyar álláspont mellett - hangoztatta.

Úgy látja, a két ország parlamentjének együttműködése a rendszerváltozástól napjainkig nagyon jól alakult, és a mostani találkozón is az látszott, hogy teljesen azonosak a nézeteik a jelenlegi problémákkal és azok megoldásával kapcsolatban.

Milan Stech megjegyezte: kétnapos budapesti látogatása alkalmával találkozott a magyar államfővel, az igazságügyi és a belügyminiszterrel is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×