eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre több migráns érkezik a nagyvárosokba

Egyre többen élnek a városokban, és ez a szám a migráció miatt is növekszik. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint 2050-re 6,4 milliárd ember fog élni városokban, vagyis 2,5 milliárddal többen mint ma - áll az IOM kedden közzétett, a világ migrációs helyzetével foglalkozó jelentésében.

A dokumentum szerint a városi népességszaporulat új kihívásokat állít majd a kormányok elé. A városfejlesztési tervek során erősebben figyelembe kell venni a bevándorlást, és a migránsok beilleszkedését elősegítő intézkedéseket..

A gyorsan zajló városiasodás, ahogy a növekvő migráció is kockázatokat, de lehetőségeket is jelent mind az érintett migránsok, mind a közösségek és a kormányok számára - írja a kétévente frissített jelentés, amely ezúttal a városba érkező migránsokra helyezte a hangsúlyt.

Napjainkban a világ lakosságának 54 százaléka él városokban az IOM adatai szerint, és köztük egyre több a migráns. Jelenleg 232 millió ember él ahz anyaország határain túl. 740 milliónyian pedig saját hazájukon belül számítanak migránsoknak. A legnagyobb városi népességszaporulat 2050-ig a jelentés előrejelzése alapján a kis és közép jövedelmű afrikai és ázsiai országok lakossági központjaiban lesz.

Az iparosodott államok metropoliszaiban - mint például Sydneyben, Londonban, vagy New Yorkban - a migránsok ma a lakosság mintegy harmadát alkotják, sőt egyes városokban már több mint a felét.

Hiábavaló igyekezet gátat szabni annak, hogy az emberek városokba vándoroljanak, ez a világméretű tendenciák tükrében elkerülhetetlen. Az elöregedő lakosság, a lassú valamint egyenlőtlen gazdasági fejlődés az országok és a régiók között, illetve a kiszámíthatatlan klíma és környezeti tényezők összhatásukban, de egyenként is a városokba terelik az embereket.

Mindemellett a migráció egy növekedési tényező a gazdaságban. A bevándorlás és annak kezelése a városfejlesztés és a fenntartható fejlődés elsődleges kérdése - vonja le a következtetést a dokumentum.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×