INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Bevándorlás - Együttműködési megállapodást kötött a horvát és a szerb belügyminiszter

InfoRádió / MTI
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter rövid és hosszú távú együttműködésről állapodtak meg a migránsválság kezelését illetően - tájékoztatott a horvát sajtó.

A két miniszter a Belgrád-Zágráb autópálya melletti Batrovci-Bajakovo határátkelő horvát oldalán találkoztak pénteken.

Ranko Ostojic kijelentette: amint elkészül a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpont, a migránsok és a menekültek többé nem Bapska körzetében lépik majd át a szerb-horvát határt, hanem Sidről (Szerbia) a horvát vonatok egyenesen Bródba szállítják őket.

A miniszter elmondta: megállapodtak arról is, hogy amíg ez nem történik meg, a Berkasovo-Bapska határátkelőn Szerbia megerősíti a rendőri jelenlétét, hogy csökkentse a migrációs nyomást a horvát határra.

A miniszter arról is beszélt, hogy a migránsok szerbiai regisztrációja egyben érvényes lesz a Horvátországon keresztül való áthaladásukra is.

"Szerb kollégámmal egyet értettünk abban is, hogy a problémát ott kell kezelni, ahol ered, vagyis Görögországban, amelynek a jövőben be kell tartania az előírásokat - hangsúlyozta.

Nebojsa Stefanovic szerint a menekültek jönnek és elmennek, de a szomszédos államok itt maradnak egymás mellett.

"Nem szükséges egyetértenünk mindenben, de módot kell találnunk arra, hogy úgy kezeljük a problémákat, hogy abban megoldásra jussunk - szögezte le.

A címlapról ajánljuk