INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Juncker rendkívüli csúcsot hívott össze

InfoRádió / MTI
Rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amelyre a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt is meghívta. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóirodájának vezetőjemegerősítette: Orbán Viktor részt vesz a tanácskozáson. Az Európai Bizottság elnökének célja, hogy mérsékelje a térség államaira nehezedő nyomást - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője.

A találkozó célja a bizottság közleménye szerint az, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan "operatív következtetésekről", amelyeket azonnal meg lehet valósítani.

A megbeszélésre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia miniszterelnöke hivatalos még.

Meghívást kapott a formális uniós csúcstalálkozók, az Európai Tanács elnöke Donald Tusk, a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg vezetője, valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosa is. A kommüniké szerint a megbeszélésen az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) és az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex is képviselteti magát.

"A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség" - húzza alá a bizottság közleménye.

A formális uniós csúcstalálkozók az Európai Unió legfőbb döntéshozó intézményének, az Európai Tanács ülésének számítanak, amelyek összehívása Donald Tusk joga és feladata, ezért a bizottság a miniszterelnöki csúcsot hivatalosan "vezetői találkozónak" keresztelte el, miután nem az összes uniós tagállam vezetője kapott meghívást, és unión kívüli országokból is érkeznek kormányfők.
"Összesen tíz ország vezetőit hívta meg Juncker erre a vasárnap délutáni eszmecserére, ahol egyébként operatív döntésekről, intézkedésekről is szeretnének határozni. Magyarország, Németország és a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén fekvő országok vezetőiről van szó. A fő cél, hogy megpróbálják kezelni azokat a felgyülemlett problémákat, amelyek sürgős választ követelnek"- mondta el az InfoRádiónak Gyévai Zoltán.

A Bruxinfó főszerkesztője hozzátette: "leginkább a Szlovéniában kialakult kritikus helyzet kezeléséről van szó. Ismert, hogy Szlovénia napok óta komoly problémákkal küzd, komoly nehézséget okoz számára, hogy megküzdjön azzal a menekülttömeggel, amely most nem Magyarország és Horvátország érintésével megy Ausztria és a Németország felé, hanem feléjük terelődött át."

"Az a különbség egy EU-csúcshoz képest, hogy sokkal célzottabban tűzik napirendre a kérdést. Konkrét helyzetben konkrét problémakezelésre irányul. Az lesz a fő célja, hogy valamilyen közös cselekvést eredményezzen, nagyobb legyen az együttműködés a térség országai között a menekülthullám hatékonyabb kezelése érdekében" - hangsúlyozta Gyévai Zoltán.

"Az egész menekültválság minden szempontból - földrajzilag, tematikailag is - összetett kérdéskör, olyan, mint egy láncolat, ennek most kiemelik egyik, bár nagyon fontos elemét, a nyugat-balkáni útvonalat. A térség országainak vezetőit leültetik egymással, megpróbálják összehangolni az egyes tagállami intézkedéseket úgy, hogy azok ne a partnereket hozzák hátrányos helyzetbe. Ilyen téren várható bizonyos kezdeményezések megvitatása. A cél az, hogy a helyzetet Szlovéniában valahogy kezeljék. Amíg nem történik megoldás a láncolat egészében, ilyen helyi kezelésekre nyílik lehetőség, azt gondolom, ez lesz most, még nem lehet megmondani, milyen intézkedésekkel" - vélte a Bruxinfó főszerkesztője.


A címlapról ajánljuk