INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Könnygázt vetett be a szlovén rendőrség a menekültek ellen

Infostart / InfoRádió
Megérkeztek azok a szlovák rendőrök Magyarországra, akik a többi visegrádi állam rendőreivel együtt a déli zöldhatárt védik majd. A kormányszóvivő szerint gyakorlatilag már nem érkeznek illegális menekültek.

A Készenléti Rendőrség budapesti központjában fogadta Pintér Sándor belügyminiszter a déli határszakasz megerősítésében segítő szlovák rendőröket.

"Ne feledjék: feladatuk végrehajtása során védik Szlovákiát - saját hazájukat -, védik Magyarországot, és védik az Európai Uniót is." - mondta Pintér Sándor.

A horvát zöldhatár szombati lezárását követően szinte már nem érkeznek menekültek illegálisan Magyarországra - derült ki Kovács Zoltán kormányszóvivő szavaiból.

"A déli határzár jól, sikeresen működik, beteljesíti azt a feladatát, amit a kormány szánt neki. Tehát effektíve és gyakorlatilag megakadályozza az illegális határátlépést Magyarországon. Egy-két tucatnyi ember lép át sikeresen az akadályokon, akiket természetesen szinte azonnal elfognak, ellenük, illetve velük szemben a most már hatályos új és szigorú törvények szellemében járunk el." - közölte Kovács Zoltán.

Az osztrák kancellár a bécsi kormány keddi tanácskozását követően azt mondta: október elseje óta összesen 1700 menekültet helyeztek el Ausztriában államilag kijelölt szálláshelyeken, ezek öt településén találhatók. Magyarországon jelenleg 520-an vannak befogadóállomásokon.

Mindeközben a horvát külügyminiszter azt mondta: minden lehetséges, még az is, hogy Horvátország fizikailag lezárja a horvát-szerb határt, de ezt nem szeretné megtenni. A tárcavezető szerint ez "Európa-ellenes, nem hatékony és nem jó megoldás".

Keddre virradóra azt jelentette a horvát média, hogy könnygázt vetett be a szlovén rendőrség a migránsok ellen az egyik szlovén-horvát határátkelőnél.

A HRT közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint éjfél előtt az akkor érkező menekültek - miután mintegy húsz órán át várakoztak a szakadó esőben - dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött járművekre. A rendfenntartók - a tömegben lévő gyerekeket sem kímélve - könnygázt vetettek be ellenük, hogy visszaállítsák a rendet.

Szerbia semmilyen körülmények között nem emel falakat vagy kerítéseket a határain - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kedden arra a hírre reagálva, hogy Zágráb kerítést építhet a horvát-szerb zöldhatáron.

Lettország viszont kerítést építhet Fehéroroszországgal közös határán, hogy útját állja az illegális bevándorlóknak. Erről már a lett kormányfő beszélt. Minszk ehelyett együttműködést javasolt a közös határ megerősítésére.

A holland kormány angol nyelvű nyílt levélben fordult kedden a potenciális bevándorlókhoz, mostoha körülményekre figyelmeztetve a Hollandiában letelepedni szándékozókat. A levelet a belbiztonsági és igazságügyi minisztérium államtitkára írta alá.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk